The Book Pond
1083 recensioner
4547130 besök
Ett hem för själen
pixel
Ingela Bendt
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Bonniers
Utgiven: pixel 2001
ISBN: pixel 91-0-057580-1
Innan jag fick 'Ett hem för själen' i handen hade jag en ganska vag uppfattning om Ellen Key. Jag kopplade samman henne med feministrörelsen och ett vackert hem vid Vättern, men där slutade min okunskap.

Ingela Bendts bok är framförallt inriktad på Strand (som huset heter), där Ellen Key bodde sina sista decennier i livet. Det var hennes dröm, hennes oas där hon förverkligade sina idéer om heminredning och trädgård som hon bland annat skrivit om i sin bok 'Skönhet för alla'. I början av förra seklet när tunga gardiner och övermöblerade, mörka hem var poppis hos borgeligheten förde Ellen Key fram tankar om stora fönster, rymd, funktionalitet och enhetlig färgsättning. Hon inspirerades bland annat av Carl Larsson och i den vackert och rikt illustrerade boken ser man detta tydligt.

Men 'Ett hem för själen' handlar också om människan Ellen Key. Jag skäms och förvånas lite över att jag hört så lite om denna makalöst begåvade kvinna. Vid sekelskiftet (1900-talet) var hon en välkänd debattör i frågor om pedagogik, fri barnuppfostran och relationer. Bland annat betraktade hon äktenskap som 'oäkta' om de baserades på annat än kärlek. Jag kan bara tänka mig hur radikalt det kan ha uppfattats av samtiden.

Det som slår mig är att hon inte hade personlig erfarenhet av något det hon debatterade om. Hon gifte sig aldrig (för hennes stora kärlek var redan gift och ville inte skilja sig) och hon fick inga barn till sin egen stora sorg. När jag läser om Ellen Keys liv på Strand tillsammans med hushållerskan Malin och hunden Wild som närmaste sällskap, dit en strid ström av gäster (varav många berömdheter) vallfärdade året om, synes hon mig väldigt ensam och det känns en smula sorgligt.

Om man vill läsa mer om Ellen Keys gärningar och tankar finns det säkert mer djuplodande böcker. 'Ett hem för själen' ger dock en trevlig försmak och en lust att besöka Strand för att se det med egna ögon.

A-Lo, 2005
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: