The Book Pond
1083 recensioner
4473577 besök
Rebecca
pixel
Daphne du Maurier
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Bonniers
Utgiven: pixel 1981
ISBN: pixel 91-0-044405-7
Max de Winter anländer hem till godset Manderley efter en tids rekreation i Europa. Han har sällskap av sin nyblivna hustru, en världsovan ung kvinna som är bokens berättarröst. Kvinnan, vars namn förblir okänt, inser snabbt att anden efter den första Mrs de Winter, den avlidna Rebecca, vilar tung över Manderley. Hon möter ett omedelbart förakt från den obehagliga husföreståndaren, Mrs Danvers, och hon börjar misstänka att hennes make inte kommit över sorgen efter sin första fru. Vem var den gåtfulla Rebecca, varför är omständigheterna kring hennes för tidiga drunkningsdöd höljda i dunkel och hur ska den levande Mrs de Winter kunna mäta sig mot den döda?

Detta är Dauphne de Mauriers mest berömda bok, en spänningsroman som utspelar sig på 30-talet och som har filmats av bl.a. Hitchcock. Det känns att boken har några år på nacken, dramarturgin är helt annorlunda mot dagens kapitel-cliffhangers, men likväl finner jag den svår att lägga ifrån mig. Jag läste boken för tjugo år sedan och tempot är mycket långsammare än vad jag minns, den stigande spänningen ligger i det antydda, snarare än det som sker i handling, vilket kan vara nog så effektfullt. Landskapsintensiv prosa med blommande azaleor, skummande hav, tryckande hetta och hällande regn bidrar också till att bygga upp stämningen.

Den kvinnliga berättarrösten har ett rikare inre liv än vad som framgår i dialog, där hon verkar mer än lovligt mesig. Samtidigt är det ingen lätt situation hon har hamnat i, där hon känner sig konstant underlägsen ett spöke ur det förflutna. Susan Hill har skrivit en fristående bok om denna Mrs de Winter, som jag har i min bokhylla och ämnar läsa i anslutning till Rebecca, nu när jag har den färskt i minne.

En avslutande kommentar: mitt översatta exemplar av Rebecca innehåller en del märkligheter, t.ex. har man valt att skriva puzzlebitar av någon anledning. Är detta en kvarleva från 30-talets vokabulär, månne?
----------------
Så här tyckte jag om boken när jag läste den första gången 1990:

Jag hade inte sett eller hört talas om Hitchcocks filmatisering av Rebecca när jag började på boken. Men jag hade läst Kusin Rachel, som jag tyckte om. Jag var väl beredd på en ordinär ung-oskyldig-kvinna-möter-rik-och-mystisk-man-historia, men jag blev lite tagen på sängen av hur spännande den faktiskt var.

Boken handlar om en ung kvinna, som under en semester träffar Maxim de Winter, gifter sig och flyttar till godset Manderley. Där får hon det inte så lätt, då omgivningen och speciellt hushållerskan ständigt nervärderar henne i jämförelse med den vackra, charmerande förra hustrun Rebecca, som omkommit i en seglingsolycka. Den unga hustrun drivs till att börja nysta i Rebeccas förflutna, då hon anar att hela sanningen inte kommit fram.

A-Lo, 2012
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: