The Book Pond
1083 recensioner
4421166 besök
Harry Potter and the half-blood prince
pixel
Joanne K Rowling
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Harry Potter och halvblodsprinsen
Bokförlag: pixel Bloomsbury
Utgiven: pixel 2005
ISBN: pixel 0-7475-8108-8
Harry Potter är tillbaka i det som ska bli näst sista delen om honom och livet på Hogwarts School for Witchcraft and Wizardry. Potter har hunnit bli sjutton, vilket jag tycker märks genom att han uttrycker sig mindre barnsligt än tidigare - inte lika många 'yeah' och 'stuff' i dialogen - samt agerar med en ny insiktsfullhet. Tonårshormonerna får också leva ut lite i och med att han utvecklar heta känslor för Ron Weasleys syster Ginny.

The half-blood prince i titeln är en mystisk figur, vars anteckningar i en gammal skolbok gör Harry till stjärnan i Potions (trolldryckskonst), där den livsnjutande professor Slughorn tagit över efter Snape. Denne undervisar nu i själva verket Defence against dark arts, till Potters förskräckelse eftersom han både avskyr och misstror Snape. Och den svurne fienden Draco Malfoy verkar också ha något skumt för sig, fastän Harry inte kan komma underfund med vad. Men trots att han berättar för både Dumbledore och andra om sina misstankar vill ingen tro honom och under tiden kryper hotet från Voldemort och hans dödsätare allt närmre.

Ja, trots att 'the half-blood prince' innehåller kärleksscener, är lite långsammare i tempot och mindre actionladdad än föregångarna, så är den tillsammans med 'The prisoner of Azkaban' den mörkaste och mest allvarstyngda boken hittills. Jag kommer till och med på mig själv med att gråta på slutet. (Get a grip, really...) Den kanske tar lite längre tid att komma in i och Potters besatthet av Malfoys förehavanden är rätt enformiga, men överlag har Rowling återigen gjort ett mycket gott hantverk. Efter en stund kunde jag i vanlig ordning knappt släppa boken och det kommer att bli outhärdligt att vänta på upplösningen. Skriv fort snälla, snälla Joanne!

A-Lo, 2005
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: