The Book Pond
1083 recensioner
4421193 besök
Nalle Puh - Samlade berättelser och verser
pixel
A.A Milne
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Winnie the Pooh
Bokförlag: pixel Bonniers
Utgiven: pixel 2003
ISBN: pixel 91-638-3534-7
Tyvärr skrev A.A Milne aldrig fler än två böcker om björnen med en mycket liten hjärna och hans vänner, nämligen Nalle Puh och Nalle Puhs hörna, vilka jag läst flera gånger.

De två böckerna ingår i den här samlingsvolymen tillsammans med barnkammarramsor som Milne också komponerat. Puh själv finns med i en del av verserna men mest är det rim om helt andra saker. Somliga är lite söta och småroliga, men de känns inte alls så tidlösa som nalle puh-böckerna, utan tvärtom rätt gammaldags. Det är i alla fall E.H Shepards underbara originalteckningar som pryder sidorna rakt igenom och ett stort plus är att de här återges i färg.

Även om jag vid det här laget är bekant med alla Nalle Puhs äventyr så är det roligt hur man upptäcker något nytt vid varje omläsning. Den här gången slogs jag av att alla djuren under sin gullighet är rätt mänskligt själviska. Puh, Nasse och Ior har stort behov av att få uppmärksamhet, bekräftelse och beröm och pöser lätt över av stolthet när så sker. Och Ugglan och Kanin är riktiga besserwissers. Det är drag som normalt sett kanske inte ses som så smickrande, men anledningen till att man ändå faller för Puh & co är att de är lite småblåsta och har goda hjärtan. De tar hand om och ser efter varandra, rangordnar eller utesluter inte någon utan ser det som att alla har något att bidra med. Och förresten, vad gör det att man tycker att man själv är alldeles förträfflig, det är väl i själva verket en god egenskap!

Tidlösa sagor som sagt för små såväl som stora prydda med av fantastiska illustrationer som man kan återvända till gång efter annan. Puh är fortfarande min idol!

A-Lo, 2007
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: