The Book Pond
1083 recensioner
4434052 besök
Century Rain
pixel
Alastair Reynolds
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Ej utgiven på svenska
Bokförlag: pixel Gollancz
Utgiven: pixel 2004
ISBN: pixel 0-575-07691-7
I tider då miljöförstöringsdrevet går, vore det inte praktiskt om man upptäckte att det fanns en kopia av vår jord som tidsmässigt låg efter oss en 50 år? Century rain handlar om precis detta. Långt in på 2000-talet när människan befolkat Mars och jorden as we know it har blivit helt utslagen av urspårad högteknologi finner ett forskarteam en portal (maskhål) i rymden som leder till en alternativ jord, E2, där året är 1959 och andra världskriget aldrig har ägt rum.

På E2 i Paris lever Floyd som försörjer sig som privatdetektiv. Han får i uppdrag att utreda ett mystiskt dödsfall på en Susan White. En dag dyker Whites syster upp för att hämta hennes tillhörigheter, men Floyd blir misstänksam och låter skugga henne. Systern är i själva verket Verity Auger, arkeolog och hemmahörande på Mars, som skickats till E2 för att få fatt på de hemliga dokument White har samlat på sig som undercover agent, en upptäckt som kostat henne livet. När Floyds och Veritys vägar möts hamnar de mitt i skottlinjen för krafter som har onda avsikter med den klonade jorden och detektiven hamnar på en resa som minst sagt förändrar hela hans världsbild.

Century rain är en rafflande blandning science fiction och thriller. Större delen utspelar sig på jorden - eller rättare sagt på Earth 2 - och med en jazzspelande P.I i trenchcoat i slutet av 50-talet för den snarast tankarna mot noirdeckarhållet. Parallellt får man följa Verity Auger i en tidsålder där gränsen mellan människa/maskin har suddats ut och så mycket science fiction det är så känns det ändå inte helt orimligt, för det pratas ju om att befolka Mars, maskhål i rymden är sedan länge en vedertagen teori och inplantering av apparater i människor görs ju redan idag (typ pacemaker), även om de inte är självtänkande som i boken.

Det finns också en filosofisk aspekt i den där Reynolds underförstått ställer frågan: om vi fick chansen att leva om historien skulle vi göra samma misstag då? Andra världskriget har som sagt aldrig ägt rum på E2, men det betyder att det heller inte lagts någon grogrund för den datorrevolution som vår värld upplevt. Denna har i sin tur bidragit till att teknik kunnat utvecklas för att underhålla och upprätthålla människors liv mycket längre, men den har också spridit virus, död och förödelse. Sådana frågor är inte alltid så enkla att svara på, men de är intressanta att fundera kring.

Reynolds är duktig på att forma starka och intressanta karaktärer, där befriande nog kvinnorna inte ikläds tajta rymddräkter och poserande roller, utan tvärtom är initiativtagande och mycket rådiga, och även 1959 års Floyd är en sympatisk och klipsk huvudperson. Precis som i Revelation Space har jag dock ibland svårt att följa med i science fiction-delens mer tekniska passager, men de är ändå långt färre här. Framförallt är boken spännande och genomtänkt och för de som normalt sett inte gillar sci-fi kan nog det här vara en riktig ögonöppnare.

A-Lo, 2007
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: