The Book Pond
1083 recensioner
4547216 besök
Mossvikenfruar - Chansen
pixel
Emma Hamberg
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Bonniers
Utgiven: pixel 2006
ISBN: pixel 978-91-0-011392-6
Årets lilla rosa på stranden blev Mossvikenfruar av Emma Hamberg. (Förra årets var Hemma hos Martina). För mig är Hamberg en ganska ny litterär bekantskap som jag mest förknippar med att hon lade ner Veckorevyns inblandning i Fröken Sverige och att hon på alla sentida bilder verkar ha snickarbyxor och väldigt många barn runt benen.

Mossviken ligger i Västergötland någonstans. Där bor Anki som har en halvtid på Lindex, ett pyntat hus och en man (Peter) som är TV-säljare. De har alltid varit tillsammans och ska så förbli - tror Anki - tills den dagen då hon hittar fotobevis på att Peter uppenbarligen inte har samma prioriteringar som hon själv. Tillsammans med granntjejen Linda som också blivit bedragen sätter de sig på vinst och förlust i en bil och drar till Stockholm. Anki ägnar fjorton dagar åt att gråta floder, spy och äta kall ravioli tills hon inser att hon ovanpå allt annat är gravid. Att återvända till Peter verkar inte vara något alternativ, men vad ska hon i stället ta sig till i en storstad utan vänner, jobb och med växande mage?

Naturligtvis är inte det här den typen av genré där det går käpprätt åt helvete utan man kan se fram emot en typ av happy ending, men på vägen dit gör handlingen ändå några oväntade krumbukter. Det är tur för både läsaren och Anki att hon kommer ifrån sitt as till man och tar tag i sitt liv för som präktig halvtidshemmafru utan åsikter är hon ett jävla mähä.

Samtidigt som en ny och företagsam kvinna växer fram stöter hon på män som agerar tvärtemot underförstådda ideal. Jag kan tänka mig att det säkert roade Hamberg en del att skapa lastbilschauffören Steve som odlar pelargoner och lyssnar på Lugna favoriter och det finns också gott om andra exempel på cementerade och uppluckrade könsroller. Men i första hand ser jag Mossvikenfruar som en alltigenom hyfsad chick lit som man kan skratta och gråta lite över under ett par timmar i solen.

A-Lo, 2007
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: