The Book Pond
1083 recensioner
4421059 besök
A drink before the war
pixel
Dennis Lehane
Framsidesbild
3
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel En drink före kriget
Bokförlag: pixel Bantam
Utgiven: pixel 1995
ISBN: pixel 0-553-50385-5
'A drink before the war' är Dennis Lehanes första bok om deckarparet Angela Gennaro och Patrick Kenzie, som också precis kommit ut på svenska. Den börjar med att Gennaro/Kenzie blir kontaktade av en senator för att återbörda de saknade dokument som försvunnit tillsammans med en svart städerska, Jenna Angeline. Under ett par heta sommarveckor i Bostons mest ruffiga stadsdelar hinner radarparet hitta Jenna för att förlora henne igen, hamna mitt i ett brinnande gängkrig och förstå att de sitter på bevismaterial så känsligt att de inte går säkra någonstans.

Mellan de gamla skolkamraterna Kenzie och Gennaro är stämningen rå och hjärtlig. Patrick drömmer om Angelas famn (de har ännu inte blivit ett par, eftersom hon fortfarande är gift med ärkeknölen Phil), men nöjer sig tills vidare med att leverera dräpande repliker. Det är mer ironi här, men stilen känns igen från 'Gone baby gone' och det är just därför jag föredrar att läsa boken på engelska. Hur översättningen är vet jag inte, men det kan finnas en risk att dialogen där mest känns plump.

Mellan sarkasmerna försöker Lehane blanda in lite samhällskritik och diskutera rasfrågor, men med det 'komiska' anslag som dialogen har så tycker jag inte att det fastnar på djupet. Halvvägs in blir dock handlingen betydligt mörkare och mer våldsam, så det är alls ingen myshistoria som levereras. Den stora behållningen för mig är interagerandet mellan Kenzie, Gennaro och deras goda (och fruktade) vän Bubba som alla använder minst sagt okonventionella metoder i arbetet. Det är intressant att deckarduon tillåts vara annat än lagens och moralens väktare och själva rör sig i gråzonen för laglöshet. Ibland är rätt eller fel inte ens solklart när det gäller fiktion. Sammanfattningsvis var 'A drink before the war' en bra början (=en stark trea) men Lehane blir faktiskt bättre i senare böcker.

A-Lo, 2005
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: