The Book Pond
1083 recensioner
4420825 besök
Stenhuggaren
pixel
Camilla Läckberg
Framsidesbild
5
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Månpocket
Utgiven: pixel 2006
ISBN: pixel 91-7001-369-1
Hatten av för Camilla Läckberg; hon har gjort det igen! Isprinsessan var en stark debut, men sen har det faktiskt bara blivit bättre. Stenhuggaren är den tredje fristående deckaren som utspelar sig i Fjällbacka med lokalpolisen Patrik Hedström och hans sambo Erica i huvudrollerna. De har nu har hunnit bli föräldrar till Maja, men familjelyckan är inte allenarådande då Erica har drabbats av förlossningsdepression. Patrik försöker vara närvarande, men snart får han händerna fulla då en sjuårig flicka hittas drunknad, mördad ska det visa sig, och polisen har svårt att hitta vare sig motiv eller något annat som kan leda dem till mördaren.

Parallellt med den nutida handlingen får läsaren följa den rika, bortskämda Agnes som 1928 hamnar i onåd och tvingas göra en klassresa nedåt. Snart förstår man att hennes olycka på något sätt är sammankopplat med mordet på den unga flickan. Men hur? Jag är nästan ända framme vid slutet innan polletten trillar ner och det är bara att konstatera att detta är en snillrikt konstruerad intrig. Och jäkligt spännande! Lägg därtill mänskliga karaktärer som tillåts utvecklas och faktiskt en del humor.

En aning kan jag störa mig på det 'lärande' inslaget om bokstavsdiagnoser som är något av ett tema för boken. Läckberg har inte bara hittat på en person utan två med olika syndrom i den lilla stan och de bor dessutom grannar. Men visst, hon skriver spänningsromaner och inte dokumentärer. Det är ofrånkomligt att böckerna, så länge de nu utspelas i Fjällbacka, snart kommer drabbas av 'Morden i Midsomer-fenomenet'. Hade så många av en liten bys befolkning strukit med i verkligheten, skulle den knappast existera längre, men sådant spelar ingen roll i populära TV-deckare utan här fortsätter livet som vanligt med sina tea parties och a pint of på puben - tills nästa mord inträffar. Och faktiskt inte mig emot.

A-Lo, 2006
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: