The Book Pond
1083 recensioner
4420864 besök
Elegans
pixel
Kathy Tessaro
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Elegance
Bokförlag: pixel Richters
Utgiven: pixel 2003
ISBN: pixel 91-7711-393-4
Inspiration till att läsa 'Elegans' fick jag på den förnämliga bokbloggen Boktips och Betraktelser vilket genast fick mig att gå till biblioteket och låna ett ex. Elegans är en så kallad chic lit, (som jag väljer att kalla metroromantik), och handlar om den 30-nånting Louise som jobbar i biljettkassan på en teater i London.

Hennes uppgivna ointresse för sitt yttre som hon döljer bakom en ljus lugg och bylsiga kläder blir inte bättre av att den lite frånvarande äkta mannen ägnar henne ringa uppmärksamhet medan den före detta fotomodellen till styvmor anmärker desto mer på hennes utseende. En dag hittar hon boken 'Elegans' på ett antikvariat, en gammalmodig vägledning i hur man skaffar sig stil skriven av en sval fransyska. Louise börjar läsa och tar till sig råden med varierande framgång. Lite i sänder börjar förändringen komma - inte bara den yttre - och snart börjar hon se sin omvärld med helt nya ögon.

Det här kanske låter som en riktigt tradig success story, berättad tusen gånger förut och visst, så förfärligt mycket nytt under solen är det väl egentligen inte med ankungen som blir en svan och finner sig själv. Men riktigt så enkelspårigt eller förutsägbart är det ändå inte. De dam(m)iga råden tjänar lika mycket till att illustrera Louises framgång som misslyckanden och ger dessutom tillbakablickar på hennes förflutna. Det är ganska charmigt att låta A som i Assecoarer och P som i Päls bygga kapitelstrukturen och det håller också ihop boken som annars hade spretat lite väl mycket.

Stilmässigt är det väl en Marian Keyes med bihang där den obligatoriska homosexuella manliga vännen finns på plats, dock inte fullt lika bitsk. Människorna i Elegans känns lite mer nedtonade och vardagliga, om än med tiden lite stilfullare, och det gör mig stackars otrendiga människa något mer hoppfull om att det fortfarande går att lära sig att bli lite tjusigare. Men jag kanske måste dumpa ryggsäcken och tumvantarna först....

A-Lo, 2006
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: