The Book Pond
1083 recensioner
4433838 besök
The wonder spot
pixel
Melissa Bank
Framsidesbild
2
Språk: pixel Engelska
Originaltitel: pixel The wonder spot
Svensk titel: pixel Drömstället
Bokförlag: pixel Penguin
Utgiven: pixel 2006
ISBN: pixel 0-141-02184-5
Det har gått åtskilliga år mellan Melissa Banks uppmärksammade Flickornas handbok i jakt och fiske och Drömstället som kom ut förra året. Jag hade ganska högt ställda förväntningar, men kompisen Katarinas sågning fick ner dem en aning och det var nog lika bra det.

Drömstället handlar om Sophie Applebaum från det att hon är tolv till trettio någonting och berättas som olika snapshot - inte nödvändigtvis i kronologisk ordning - från hennes liv. Där är inskrivningen till lektionerna i hebreiska inför hennes bat mitzvah, en inblick i college-åren, första pojkvännen, arbetet på bokförlaget och så vidare. Jag har svårt att upptäcka något slags sammanhang mellan de olika avsnitten och varje gång det kommer ett nytt är det lite som att börja om, som om det vore fristående noveller i stället för en roman. Man lär inte känna eller känna igen Sophie i någon större utsträckning. Hon är som en tämligen färglös skugga som flyter runt, utan någon framträdande personlighet och helt i avsaknad av mål eller vilja som det verkar. Ska man kunna se någon slags röd tråd, vilket jag märker att jag har ett stort behov av, så är det möjligen att hon i både sina vänskapliga och kärleksrelationer spelar andrafiolen. Hon anpassar sig lätt efter andras vilja, känner sig underlägsen, är rädd för att trampa någon på tårna och det kanske är först mot slutet som hon faktiskt vågar stå upp lite mer för sig själv.

Men det är otydligt och jag förstår helt enkelt inte syftet med boken, för jag vill ju gärna att det ska finnas ett, men det kanske det inte gör. Det jag däremot kan säga är att den inte är ytlig eller ointelligent skriven. Dialogen är ofta skarp och ironisk på ett roligt sätt och Banks förkärlek för att uttrycka en sak högt, men sätta in den egentliga innebörden i kursiv stil är ofta förekommande och ger en komisk effekt. Som till exempel när Sophie blandar ihop kosherbunkarna hos sin svägerska Naomi som blir helt hysterisk:

'Naomi get herself a glass of water or look in the refrigerator, but I knew she was just in there to make sure I used the right dishes and silverware. I smiled at her: But you don't know which I use when you're not around, do you?'

Fast de här små poängerna räcker förstås inte för att göra en hel bok och jag lägger ifrån mig the Wonder spot lite besviken och irriterad, men framförallt likgiltig.

A-Lo, 2007
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: