The Book Pond
1083 recensioner
4420731 besök
Fyrväktaren
pixel
Jeanette Winterson
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Lighthouse keeping
Bokförlag: pixel Bazar Förlag
Utgiven: pixel 2005
ISBN: pixel 91-7028-030-4
När jag har läst sista sidan i 'Fyrväktaren' lägger jag den i knät och stirrar en stund framför mig och sedan lyfter jag på bokpärmen och börjar om från början igen. 'Fyrväktaren' är en bok som kräver att jag läser långsamt och flera gånger för att uppfatta sambanden och nyanserna.

Det börjar med att föräldrarlösa flickan Silver blir omhändertagen av den blinde fyrväktaren Pew för att hon ska lära sig yrket. Detta är på den tiden när fyrtornet i Salt (Skottland) fortfarande är bemannat. Silver lever en lite isolerad tillvaro tillsammans med Pew och Hund-Jim (som har olika långa fram- och bakben). Men Pew försöker förbereda henne för världen genom att dela med sig av sitt arv; sina historier. Till exempel den som handlar om pastor Babel Dark som bodde i Salt på 1800-talet och vars dubbelliv inspirerade självaste Robert Louis Stevenson att skriva Dr Jekyll and Mr Hyde.

Första halvan av boken tycker jag är den klart starkaste där jag är förtrollad av Wintersons stil. Hon skriver kort och koncist, ofta humoristiskt och kvickt, tragiskt men hoppfullt. I andra hälften har Silver vuxit upp och upptäcker att hennes beteende och tankar ofta får människor att betrakta hennes som mentalt instabil. I den parallella historien om Babel Dark gör han en viktig arkeologisk upptäckt. Nu blir berättandet mer osammanhängande, poetiskt och surrealistiskt och är kort sagt inte lika bra. En stark början, en svagare avslutning och en mycket annorlunda upplevelse. Läs den och läs om den!

A-Lo, 2006
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: