The Book Pond
1083 recensioner
4420742 besök
För att lämna röstmeddelande tryck stjärna
pixel
Bodil Malmsten
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Modernista
Utgiven: pixel 2005
ISBN: pixel 91-975350-1-x
'För att lämna röstmeddelande tryck stjärna' är en mycket vacker bok och min är dessutom signerad av författaren själv :-) Det är en sådan bok man vill njuta av och läsa långsamt, men det går inte för Malmsten skriver blixtsnabbt:

'Tjejmilen! Som om det är någon annan mil för tjejer än för andra. En tjejmil! En mil är en jävla mil.

'Jag skriver listor för allting, men var jag sedan lägger listorna... Andas står överst. Inte glömma att andas för då svimmar du. Faller omkull och blir liggande. Du faller som ett träd. andas in. Andas ut.'

'Stentroll i bokyllorna, stentroll överallt, de sitter i soffan som två stentroll själva, glor på TV:n'

'Enigman - enigman - enig-man...Enig man! Enig med sig själv, hel och enigmatisk.'


Boken blev en pjäs 2005 och har mycket drama över sig rent stilmässigt. Man möter fem svenskar som talar rakt ut i luften om sitt liv. De möts aldrig och har inga andra synliga beröringspunkter annat än att de är drabbade av olika utanförskap och när de någon gång söker hjälp hamnar de hos ett talsvar. Även de som har parrelationer framstår som ensamma och lite känslomässigt avtrubbade. Edvard har en tom relation till sin fru och tänker ständigt på den förlorade vännen Ivan. Jessica kommunicerar överhuvudtaget inte med sin pojkvän om all den ilska hon bär på. När Giselles man lämnar henne för att hon ägnar all tid åt den sjukliga systern verkar hon knappt ens märka att han är borta.

Trots att de är fem olika personer utrycker de sig likadant; kort och stötvis och låter följaktligen som en enda röst. Det är därför svårt att inte betrakta boken som ännu en självbiografisk Malmsten på sätt och vis. Bert-Oves bitterhet över det svenska sjukförsäkringssystemet och Thomasines norrländska minnen är kanske de tydligaste exemplen. Trots den kritiska samhällstonen finns det dock gott om balanserande svart humor som emellanåt är väldigt träffsäker. Som vanligt med Bodil Malmsten är det också mycket som känns obegripligt eller lite konstigt. Det finns ingen början och inget slut och jag har lite svårt att bestämma mig för vad jag egentligen tycker om den. En sak är i alla fall säker och det är att den är tillräckligt bra och tillräckligt kryptisk för att läsas mer än en gång.

A-Lo, 2006
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: