The Book Pond
1083 recensioner
4428564 besök
Diagnos Duktig
pixel
Ernsjöö Rappe Tinni, Sjögren Jennie
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Bokförlaget DN
Utgiven: pixel 2002
ISBN: pixel 91-7588-453-4
Det är några år sedan nu som 'Diagnos Duktig' kom ut, men fenomenet som beskrivs är säkert lika aktuellt idag. I alla fall enligt författarna som nyligen gett ut en tredje bok i temat Duktiga Flickor ('Lycka Till - Om balans i livet och andra floskler' heter den). 'Diagnos Duktig' handlar alltså om alla dessa ambitiösa tjejer som presterar, men ändå inte känner att de duger. Boken riktar sig dock inte bara till kvinnor utan även till omgivningen (arbetsgivare, partners) och innehåller både försök till bakgrundsförklaring och ett flertal tips.

Enligt Ernsjöö Rappe och Sjögren så ligger grundproblemet fortfarande i samhällets struktur och olika normer och uppfostran för män och kvinnor. I många fall leder dessa (o)medvetna krav till att heltidsarbetande kvinnor också ska vara duktiga på hemmafronten och tar/får ett huvudansvar för hus och barn och försöker göra alla till lags på alla fronter. Sjukskrivningsstatistik för unga kvinnor varvas med personliga berättelser från några tjejer som alla brutit samman. Gemensamt för dem är oförmågan att prioritera och säga ifrån. De vill så gärna få bekräftelse och en klapp på huvudet, men klarade till sist inte att hantera alla yttre och inre krav. En del gör det fortfarande inte. Tipsen som författarna och andra kloka personer ger handlar mycket om att sätta gränser. Fundera över hur du vill att ditt liv ska se ut och lär dig säga nej. Världen kommer inte att gå under för att man inte tar på sig extra allt.

'Diagnos Duktig' känns som sagt fortfarande färsk. Jag läser ut den på en halv dag och även om man hört mycket förr ger den några tankeställare över vilket duktighetsbeteende man har i en del fall. Jag kan inte relatera så mycket till de personliga historierna eftersom jag aldrig känt att jag hållit på att bränna ut mig i karriären, men de är ändå intressanta. Varför så många tjejer går in i den här fällan kan säkert delvis kan förklaras med de rådande samhällsnormer som Ernsjöö Rappe och Sjögren beskriver och visst finns det mer att göra på ett politiskt plan för jämställdheten, men alla är ju individer och man har också ett personligt ansvar för sig själv kan jag känna. Det är ju i få fall någon annan som tvingar de här tjejerna att jobba så hårt (både på jobbet och hemma) utan det handlar också till viss del om mentala illusioner.

Men man måste förstås först inse just detta och där tror jag 'Diagnos Duktig' kan fungera som en vägledning och igenkänningsfaktor, som kan hjälpa ambitiösa tjejer att sätta ner foten och börja ställa lite krav på sin omgivning som omväxling. På sikt tror jag nog även personliga ställningstaganden kan förändra samhället, bara det är tillräckligt många som gör det.

A-Lo, 2005
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: