The Book Pond
1083 recensioner
4420649 besök
In the Miso Soup
pixel
Ryu Murakami
Framsidesbild
2
Språk: pixel Engelska
Bokförlag: pixel Bloomsbury
Utgiven: pixel 2005
ISBN: pixel 0-7475-7888-5
Kenji är en 20-årig japan som tjänar svarta pengar på att guida västerlänningar i Tokyo. En dag får han en amerikansk klient som heter Frank och utan att kunna sätta fingret på vad det är, känner sig Kenji olustig i hans sällskap. Uppbackad av inget annat än spekulationer börjar han misstänka att Frank är en mördare och att han kommer att slå till igen.

Jag visste inget om 'In the miso soup' när jag köpte den utan tänkte mest att det kunde vara trevligt att läsa en bok som utspelar sig i Tokyo nu när vi skulle dit. Och viss japansk stadsskildring medföljer, vilket känns lite exotiskt och roligt, men trevlig är inte ordet i övrigt. Här finns några så otäcka scener att jag hade svårt att läsa om dem, även om jag inte är den känsligaste av personer.

Det var också lite svårt att följa Kenjis tankebanor och, i mitt tycke, irrationella agerande och frågan är vad Murakami vill säga med detta - om något. Är det förtäckt kritik av det japanska samhället med sin kontroll och konformitet? Är det ett försök till att förklara varför människor blir psykopater? Är det en studie av Stockholmssyndromet goes Japan? Jag varken gillar eller riktigt förstår slutet av boken, vilket lämnar mig med en lätt frustrerande känsla, men det kan ju vara värt att läsa 'In the miso soup' just därför att den säkert ger en del intressant tolkningsutrymme.

A-Lo, 2006
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: