The Book Pond
1083 recensioner
4420686 besök
To kill a mockingbird
pixel
Harper Lee
Framsidesbild
5
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Dödssynden
Bokförlag: pixel Warner books
Utgiven: pixel 1982
ISBN: pixel 0-446-31078-6
'To kill a mockingbird' gavs ut första gången på 60-talet och blev omedelbart en bestseller. Handlingen är förlagd till den lilla staden - hålan - Maycomb i amerikanska södern på 30-talet.

Berättare är nioåriga Scout - eller Jean Louise som hennes faster tycker är ett lämpligare namn på en flicka. Scout är en tomboy som tillbringar sommardagarna tillsammans med sin äldre bror Jem och deras nyfunne vän Dill i jakt på äventyr. Framförallt den mystiske grannen boo Radley som aldrig går ut ger upphov till många spekulationer och fångar deras fantasi.

När sommaren blir till höst drar en skugga in över deras liv då fadern Atticus blir utsedd att försvara en svart man som anklagas för våldtäkt på en vit kvinna. Rasmotsättningar, fördomar, våld och hot florerar plötsligt öppet i det tidigare sömniga samhället. Scout och Jem får mycket att fundera på i termer av rätt och fel. Samtidigt flyttar faster Alexandra in i deras hem och försöker börjar göra en dam av den motstridiga Scout.'

To kill a mockingbird' tror jag kan läsas på olika sätt och kanske är det därför den har blivit så omtyckt. Dels är den ett politiskt inlägg om människors lika värde, oavsett hudfärg - eller kön. Jag vet inte om det var Lees ursprungliga avsikt, men som modern läsare uppfattar jag också boken som ett försiktigt stridsrop för jämställdhet mellan kvinnor och män. Scout ställer ett barns oskyldiga frågor om varför kvinnor inte kan göra samma saker som män, men utan att få några bra svar från sin omgivning. Det går också att läsa To kill a mockingbird som en fantastisk barndomsskildring, om vad som påverkar oss som barn och hur det formar oss som vuxna eller som en sorts kärlekshistoria, gestaltad främst genom vänskapen mellan Scout och Dill.

Jag tyckte oerhört bra om boken, inte minst tack vare Scouts nioåriga flickperspektiv. Det är ett gripande drama om orättvisor, men ett hoppfullt sådant där individer vågar gå mot strömmen och ifrågasätta rotade åsikter utan att använda våld. Kanske att det blir lite förnumsigt och rättrådigt för att vara Scouts (eller Jems) ålder emellanåt och jag har lite svårt när det blir uppenbart sedelärande. Men det går inte att komma ifrån att To kill a mockingbird är en stor läsupplevelse med ett viktigt budskap.
------------
BOKKLUBBENs omdömen varierade som vanligt ganska kraftigt mellan 2 till 5.

Johanna gav den lägst betyg med motiveringen att den säkert var bra på sin tid och då en enorm insats av författarinnan, men boken var otroligt dåligt översatt (hon läste på svenska) och vad gäller innehållet så har hon hört det förut. Hon tyckte heller inte att det kändes så trovärdigt att en åttaåring kan återge en sån historia på det sättet.

Jenny tyckte hon kom in i handlingen direkt, men det hände inte så mycket sen. Hon satt och väntade på att det skulle komma något som gör boken till det 'man måste ha läst innan man dör' (enligt en undersökning bland bibliotikarier i England).

Lillasyster gillade att den är skriven ur barnets perspektiv. Hon är svag för 'kloka' människor och det finns gott om dem här.

Eva J är i allmänhet inte så intresserad av politik och därför berörde inte boken särskilt mycket.

A-Lo, 2006
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: