The Book Pond
1083 recensioner
4420695 besök
Garnetthill
pixel
Denise Mina
Framsidesbild
2
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Död i Garnethill
Bokförlag: pixel Bantam
Utgiven: pixel 1998
ISBN: pixel 0-553-50694-3
Maureen O'Donnells liv är trassligt. Hon har ett oinspirerande jobb som biljettförsäljare på en teater i Glasgow, hennes mamma är alkoholist, hennes bror knarklangare. Själv har hon ganska nyligen blivit utsläppt från en psykklinik där hon behandlats för plågsamma minnen från sexuella övergrepp. Hon har dessutom inlett ett förhållande med en av psykiaterna, Douglas, som är gift.

Hon är precis på väg att göra slut när hon vaknar en morgon och finner Douglas död - mördad - i hennes vardagsrum. Polisen misstänker henne till en början, speciellt som Douglas lämnat en stor summa pengar på hennes bankkonto. Men de lyckas inte bevisa något och under tiden börjar Maureen sin privata undersökning. Spåren spretar i flera riktningar, bland annat mot hennes vän Benny och också tillbaka mot kliniken där personalen verkar bli skrämd av hennes frågor. Snart förstår Maureen att hon kommit något riktigt känsligt på spåren och mördaren vet om att hon vet...

Maureen O'Donnell är så mycket en anti-hjältinna man kan bli. Hennes tragiska bakgrund gör att man lätt förpassar henne till offerrollen, men allteftersom förstår man att hon under den känsliga huden har ett stort, modigt hjärta och är envis som synden. Så till den grad att hon i princip motsätter sig allt polisen säger för att skydda oskyldiga människor i jakten på mördaren.

Jag känner sympati för Maureen för det som har hänt henne och jag glädjer mig att hon till sist bryter med sin äckligt hycklande familj. Men i övrigt har jag svårt att förlika mig med hennes totala samarbetsovilja med polisen, stresshanteringsmetoden som går ut på att dricka bedövande mängder whisky, kedjerökandet, bristen på personlig hygien, hennes allmänt slappa attityd, misären, de skitiga miljöerna. Allt är grått, husen är råkalla, det regnar för jämnan. Man blir liksom matt. Mina har lyckats väva ihop en hyfsat spännande intrig och det får mig att läsa vidare, men jag tror inte att jag kommer ta mig an någon av hennes andra böcker där Maureen har huvudrollen.

A-Lo, 2006
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: