The Book Pond
1083 recensioner
4420744 besök
The Observations
pixel
Jane Harris
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Ej utgiven på svenska
Bokförlag: pixel Faber and faber
Utgiven: pixel 2006
ISBN: pixel 0-571-23108-X
Det är 1800-tal i Skottland. Den unga Bessy Buckley tar anställning som piga på ett gods i Glasgow där damen i huset, den vackra Arabella, har lite udda idéer om skillnader mellan herrskap och tjänstefolk. Bessy har en historia som har mycket lite med hushållsarbete att göra...men Arabella överser med hennes brister när hon inser att Bessy kan läsa och skriva och ger henne en dagbok att föra noggranna anteckningar i om sina dagliga göromål och tankar.

Dessutom utsätts Bessy för märkliga övningar och hon förstår efter visst snokande att det ligger till grund för en skrift som Arabella jobbar med i hemlighet, The Observations. När hon hittar den och läser innehållet blir hon så upprörd att hon bestämmer sig för en till synes oskyldig liten hämnd. Genom manipulation och lögner låter hon Arabella tro att den före detta tjänsteflickan Nora - som dött under mystiska omständigheter - 'går igen', men konsekvenserna av hennes påhitt blir långt allvarligare än hon kunnat förutspå. Bessy försöker febrilt att ställa allt till rätta samtidigt som hon får problem med hemsökelser från sitt förflutna.

The Observations följer i samma fotspår som Sarah Waters Ficktjuven på så vis att den utspelar sig under samma tidsera i högborgeliga miljöer med mörka hemligheter under ytan. Bessy är en jordnära och oförställd flicka med ett mustigt språk som ofta får mig att dra på munnen. Hennes häftiga reaktion när hon hittar the observations kan jag förstå, men har desto svårare att greppa hennes växande tillgivenhet gentemot Arabella efter det olyckliga skämtet. I samband med det blir boken lite mer av ett relationsdrama än det mysterium som den började som, även om de oklara omständigheterna kring Noras död fortsätter att kittla läsaren litegrann.

The Observations är totalt sett en överraskande roman, kvickt och ironiskt berättad och med ett aningen svagare och sockrigare slut än början.

A-Lo, 2006
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: