The Book Pond
1083 recensioner
4420813 besök
Amagansett
pixel
Mark Mills
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Originaltitel: pixel Amagansett
Bokförlag: pixel 4th Estate
Utgiven: pixel 2004
ISBN: pixel 0-00-716189-1
Amagansett är en kuststad på Long Island, sedan länge präglad av fiske och jetsetliv. Dessa så olika världar möts den dagen de två fiskarna Conrad Labarde och Rollo Kemp drar upp den döda Lillian Wallace i sina nät. Hon är dotter till en förmögen finansman och syster till Manfred Wallace som har en uppåtpekande politisk karriär. New York-polisen Tom Hollis blir den som tar hand om utredningen, som till en början ser ut att röra sig om en tragisk drunkningsolycka eller möjligen självmord. Conrad Labarde har dock sina personliga skäl till att forska lite närmre kring omständigheterna runt Lillians död och hans upptäckter leder Hollis in på nya spår som pekar i riktning mot mord...

Redan i de inledande kapitlen av Amagansett så började jag se likheter med 'Sjöfartsnytt' och 'Snö faller på Cederträden'. Här finns vindpinade kuster, härdade fiskare, ett ouppklarat dödsfall. Men parallellerna är i och för sig inget som stör och boken är tillräckligt bra för att vara värd att läsas ändå. Polisutredningen är det som driver handlingen framåt och tillför ett visst mått av spänning, men den är inte huvudsaken.

Mills skriver framförallt om ensamma och sargade män som får en chans att möta kärleken igen. Han lägger ner mycket författarkraft på Hollis och Labardes bakgrunder för att sätta in deras handlande i ett sammanhang och resultatet blir mer psykologiskt djuplodande än vad som är normalt för genrén. Mills är en god författare med ett välutecklat språk (engelskan är rätt avancerad på sina ställen) som tar sig an sina karaktärer och miljöer med kärlek. Problemet för mig är att när fokus hamnar på männens känsloliv och historia blir jag lite otålig eftersom jag är inställd på att läsa en deckare och som deckare betraktat är det faktiskt ingen nagelbitare. Kan man ta sig an Amagansett mer förutsättningslöst så har man utan tvekan god läsning framför sig.

A-Lo, 2006
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: