The Book Pond
1083 recensioner
4420850 besök
Det som aldrig sker
pixel
Anne Holt
Framsidesbild
2
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Det som aldri skjer
Bokförlag: pixel Piratförlaget
Utgiven: pixel 2006
ISBN: pixel 91-642-0197-X
För många år sedan läste jag Anne Holts 'I Lejonets Gap' och tyckte mycket om den. I 'Det som aldrig sker' har Holt bytt ut kriminalaren Hanne Wilhelmsen mot det äkta paret Yngvar och Inger Johanne Vik. Det är Yngvar som får ta hand om utredningen när en populär TV-stjärna hittas groteskt mördad. Innan polisen ens har en vettig gissning om vem gärningsmannen är inträffar nästa bisarrt iscensatta mord på en känd politiker och Yngvar börjar få en otäck känsla av att en seriemördare med ett alldeles speciellt syfte är i farten. Han tar hjälp av sin hustru som är psykolog och har ett förflutet inom FBI. Egentligen är hon föräldrarledig med deras första barn och tiden i USA vill hon helst av allt glömma, så hon känner sig tveksam, men så plötsligt hittar hon en viktig ledtråd och blir mer involverad än hon någonsin kunnat önska.

Holt är en rutinerad deckarförfattare. Hon skriver väl, hon skapar en spännande och genomtänkt handling och hade det inte varit för detta hade jag slutat läsa för Yngvar och framförallt Inger Johanne Vik retar mig vansinnigt. Hon må vara skarp, men hennes karaktär är nervös, paranoid, velig och allmänt irriterande. Dialogerna hon för med Yngvar är ständigt uppstyckade och oavslutade:

- Du är irriterad, viskade hon
- Nej.
- Jo.
Handen stannade och han klämde lätt till om hennes nacke.
- Nej, säger jag. Men nu...
- Kan jag inte bara få vara...
- Vet du vad, sa han i konstlat muntert tonfall. Vi är överens om att barnen har det bra. Ingen av oss får sova. Nu satsar vi en timme på det här...

Och så där håller det på och jag tar mig suckande igenom sidorna fram till slutet. För visst vill man fortfarande veta vem mördaren är, men bara nätt och jämt.

A-Lo, 2006
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: