The Book Pond
1083 recensioner
4547085 besök
Fem svarta höns
pixel
Nevil Shute
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel A town like Alice
Bokförlag: pixel Heinemann New Windmills
Utgiven: pixel 1958
ISBN: pixel 0-435-12042-5
Den brittiska advokaten Mr Strachan får i uppdrag att upprätta ett testamente åt en förmögen man och det visar sig är hans enda kvarlevande släkting är en ung kvinna vid namn Jean Paget. Mellan Strachan och Jean uppstår en vänskap (som känns som något av en undertryckt förälskelse från Strachans sida) och under den tid de tillbringar tillsammans berättar Jean om åren som krigsfånge i Malaysia vid tiden för japanernas invasion.

Hon och en grupp kvinnor och barn blev ihopfösta och fick order om att marschera till ett fångläger. Under brännande sol och med ont om förnödenheter vandrade kvinnorna från ort till ort på den Malaysiska halvön under månader och år. En dag kom de i kontakt med en grupp australienska straffångar. Jean blir särskilt god vän med Joe Harman, som tar allt större risker för att hjälpa kvinnorna att hålla modet och hälsan uppe. Gränsen går den dag då han stjäl fem svarta höns från japanerna, blir upptäckt och brutalt korsfäst. Jean överlever kriget och återvänder till England där hon är född, men i samband med sitt arv börjar hon fundera på att åka till Malaysia och återbörda lite av sitt nya välstånd till de människor som hjälpt henne. Där får hon reda på att Joe Harman överlevde och hon bestämmer sig för att åka och leta reda på honom.

Fem svarta höns var en enorm publiksuccé när den gick som miniserie med Bryan Brown i huvudrollen. Berättelsen bygger inte på någon sann händelse, men hade lika gärna kunnat göra det eftersom det faktiskt förekom så kallade 'dödsmarscher' under kriget. Jag har besökt en minnesplats för dem på Borneo och känner en viss anknytning till dramat. Men boken har några år på nacken och känns lite gammaldags skriven och aningens för 'söt', kanske på grund av att Shute valt att använda den äldre advokaten Strachan som berättarröst. Det är en bra historia i grunden, men den engagerar mig inte hela vägen fram.

A-Lo, 2006
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: