The Book Pond
1083 recensioner
4547097 besök
Hemma hos Martina
pixel
Martina Haag
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Piratförlaget
Utgiven: pixel 2004
ISBN: pixel 91-642-0179-1
Jag är inte så snabb alla gånger, för 'Hemma hos Martina' blev en stor försäljningsframgång för typ två år sedan och Martina Haag har sedan dess hunnit komma ut med en bok till. Men bättre sent än aldrig och om det är någon enda liten människa därute som ännu inte läst hemma hos-repotaget, så kan jag ge er tipset att göra det. Speciellt om ni är på uselt humör och vill ha en pick-me-up.

'Hemma hos Martina' är en slags graviditetsdagbok där fru Haag delar med sig av sina funderingar under ett drygt år under det att barn nummer tre växer i magen. Låter kanske inte skitkul, men saker Martina funderar på är bland annat

  • varför vuxna medeltidslajvare som gör sitt yttersta för att vara 'tidsenliga' alltid har stålbågade glasögon à la 90-tal (stort garv från Kurt här)
  • varför mamma-böcker alltid 'innehåller bilder på amerikanska kvinnor som relaxar med drömsk blick och dricker näringsriktig juice i skitkonstiga mammablusar med stora clown-knappar'. (stort garv från mig)
  • om hur man ska klara av att börja jobba på Dramaten när ens nya bäbis är en månad gammal 'Hur ska jag komma ihåg replikerna? Man är ju så borta när bebin är nyfödd att man inte ens kommer ihåg sin egen hemadress. Det kanske finns någon mimroll, eller ja, man kanske inte är sådär dösmidig heller, det kanske finns någon roll som sitter still i en stol eller nåt...'
  • eller nästan bäst, varför ens kompisar som går till medium och kollar upp 'tidigare liv' alltid har varit något storartat som Tutanchamons älskarinna. 'Varför blir det aldrig så att: Nej, det här är ditt första liv. Eller du har levt en gång förut. Men det hände inget särskilt. Du var Neanderthalapa. Du blev typ tolv år. Nej, sen ska dom ju alltid också ha haft en stark relation i ett tidigare liv med just den killen som dom är kära i för tillfället: Vi var syskon. Vi stod varandra otroligt nära. Men de karibiska piraterna skiljde oss åt...' Mycket, mycket roligt.

Jag ligger på stranden i Stockholm och skrattar och skrattar. Och det som är så fantastiskt bra gjort av Martina Haag är att hon lyckas med igenkänningskomik, trots att jag egentligen inte har någon relation till graviditeter och familjeliv. Hemma hos är ett riktigt lyckopiller för regniga - och andra - dagar.

A-Lo, 2006
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: