The Book Pond
1083 recensioner
4420755 besök
Debout les morts
pixel
Fred Vargas
Framsidesbild
3
Språk: pixel Franska
Svensk titel: pixel Ej utgiven på svenska
Bokförlag: pixel J'ai lu
Utgiven: pixel 2000
ISBN: pixel 2-290-35130-X
Jag inser tidigt att det nååågot övergår mina språkkunskaper att läsa kriminalromaner på franska, så jag läser den engelska översättningen parallellt för att överhuvudtaget förstå boken, men till slut har jag tagit mig igenom den.

Fred Vargas är arkeolog. Kanske det är därför hon har befolkat sin roman med tre historiker som alla forskar om olika tidsperioder. Mattias om stenåldern, Marc om medeltiden och Lucien om första världskriget. Egentligen har de rätt liten förståelse för varandras respektive ämnesval, men bristande ekonomiska resurser leder till att de tre männen bestämmer sig för att flytta in i ett förfallet hus tillsammans med Marcs gudfar som snabbt kommer att kalla dem de tre evangelisterna (dvs på svenska blir det Matteus, Markus, Lukas). Det är också bokens engelska titel: the three evangelists.

Grannen på den västra flanken som Lucien uttrycker det är operasångerskan Sophia Siméonidis som de snabbt lär känna. Sophia har nyligen varit med om en konstig händelse då hon en morgon upptäcker att någon under natten planterat ett träd i hennes trädgård, vilket stör henne. Hon ber de tre evangelisterna att gräva upp trädet för att se om något döljer sig under det, men de finner inget. Så försvinner Sophia och hittas sedan död i ett exploderat bilvrak. Samtidigt dyker hennes systerdotter Alexandra upp. Har hon något med mordet att göra? Eller är det den otrogna maken som ligger bakom? Är det mördaren som planterat trädet och varför? Mars gudfader som är före detta polis drar igång en privat utredning tillsammans med evangelisterna för att finna mördaren, vilket ska bli farligare än de anar.

Debout les morts känns lite som en fransk motsvarighet till Midsomer murders - utan inspector Barnaby förstås. Det är lantligt och idylliskt med karaktärer som har komisk touch och så lurar förstås ond bråd död bakom knutarna. Det är ett ganska skönt avbräck mot polisiär socialrealism som annars dominerar åtminstone den svenska deckarscenen. Smågnabbandet de fyra männen emellan lyfter både historia och dialog. Som spänningsroman betraktat är den inte på något sätt en nagelbitare, trots en liten knorr på slutet, men den midsomerska inramningen gör att man ändå känner sig ganska nöjd när sista sidan är nådd.

A-Lo, 2008
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: