The Book Pond
1083 recensioner
4421131 besök
Tintin: L'étoile mystérieuse
pixel
Hergé
Framsidesbild
3
Språk: pixel Franska
Svensk titel: pixel Tintin: Den mystiska stjärnan
Bokförlag: pixel Casterman
Utgiven: pixel 1954
ISBN: pixel 2-203-0000109-7
En stjärna är nära att krocka med jorden enligt beräkningar från observatoriet i Bryssel. Men det visar sig vara en felräkning och stjärnan efterlämnar blott en meteorit som består av tidigare okänd materia. Några professorer tillsammans med Tintin (som påpassligt nog varit på plats) ger sig ut på en expedition för att hävda rättigheterna till den nya materian och bärga ett prov för undersökning.

Resan görs på skeppet Aurora där ingen mindre än kapten Haddock har befälet. Snart får de veta att en annan expedition satt ut i samma syfte och det blir en kamp om att hinna först till målet, men svårigheterna slutar inte där för den nyupptäckta Aerolithen visar sig ha de mest underliga egenskaper.

Att det brukar vara mycket dramatik i Tintin är förstås inget nytt, men här råkar både han och Milou mer illa ut än vanligt och är nära att stryka med ett par gånger (vilket hade varit otänkbart, men ändå). Den mystiska stjärnan har överlag mindre humor och mer svårmod över sig än vad man som Tintin-läsare annars är van vid. Det sägs också att de första sidorna i boken är en omskrivning för andra världskriget som precis hade brutit ut när Hergé tecknade albumet.

Det finns lite andra udda inslag i boken som sekvensen med en galen domedagsprofet, de surrealistiska händelserna på aerolithen och också detaljer som att man för en gångs skulle får se Tintin äta och sova (händer i princip aldrig). Tintins medverkan känns till en början aningen krystad och samspelet med Haddock är lite trevande, men det kan iofs förklaras med att det bara är andra gången de träffas. Haddocks whiskeytörst är dock fullt utvecklad!

L'etoile mysterieuse sticker alltså ut som lite av en särling, men blev ingen favorit hos mig av de album jag hittills läst. Det kan nämnas att en stor del av albumet utspelar sig till havs och är en av de böcker som ligger till grund för Sjöhistoriska muséets utställning Tintin till Sjöss under 2007.

A-Lo, 2007
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: