The Book Pond
1083 recensioner
4473660 besök
The pure in heart
pixel
Susan Hill
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Ej utgiven på svenska
Bokförlag: pixel Vintage
Utgiven: pixel 2005
ISBN: pixel 978-0-099-46210-1
The pure in heart har kriminalinspektören Simon Serrailler i huvudrollen, som varken är utbränd, alkoholist eller lyssnar på opera. I stället är han en attraktiv ungkarl med ett erkänt konstnärsanlag och en fin relation till sin familj, speciellt sin syster Cat och den handikappade Martha. Fast man kommer inte ifrån att han verkar vara känslomässigt sluten (alternativt störd) för några kvinnor släpper han inte inpå sig, fastän den desperata stalkern Diane gör vad hon kan.

När Simon återvänder från en semester i Venedig är det för att vaka vid Marthas sjukbädd. Systern Cat går in i de sista dagarna av sin graviditet. Fängelsekunden Andy blir utsläppt och ska skapa sig ett nytt liv, vilket inte är så lätt när man är inneboende hos sin bittra syster och har begränsat med ekonomiska medel och laglydiga kontakter. En skolpojke försvinner från sitt hem och polisen tror att han har blivit upplockad av en bil och sätter in alla resurser de har. Försvinnandet påverkar inte bara David Angus förtvivlade föräldrar utan sänder chockvågor genom hela den lilla staden och Simon Serrailler som leder fallet blir mer frustrerad för varje dag som går och de inte kommer vidare.

Runt dessa människor rör sig händelseförloppet. Blir Martha återställd och i såna fall, kan man egentligen kalla hennes vegeterande tillstånd meningsfullt, ska Andy hålla sig på rätt sida lagen, vad har hänt med David och hur mycket sorg kan en människa klara av? The Pure in heart är inte en renodlad kriminalroman, men den har vissa deckarinslag. Framförallt är det en bok om människors drivkrafter och liv; om meningen i ett liv, om att ge liv, om att skapa sig ett nytt liv. Och det är en bok om död. Susan Hill har lyckats med ett så personligt tilltal hos sina karaktärer att jag också upplever något av den sorg och glädje som de har och i många dagar efteråt bär jag med mig boken. Min främsta besvikelse är att jag saknar ett avslut. Kanske kommer en del av svaren i nästa fristående fortsättning 'The risk of darkness', men jag hade velat ha dem här. I det stora hela kan man ändå säga: Bokåret 2007 började bra.

A-Lo, 2007
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: