The Book Pond
1083 recensioner
4420903 besök
Mannen under trappan
pixel
Marie Hermansson
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Bonniers
Utgiven: pixel 2006
ISBN: pixel 91-0-011174-0
Marie Hermansson är en säregen röst i den svenska samtidslitteraturen. Hon har hittat sin alldeles egen surrealistiska nisch och skriver böcker som ytligt sett är åt hållet rysare, men alltid med märkliga undertoner.

Mannen under trappan är inget undantag. Men det börjar normalt när man introduceras för det äkta paret Fredrik och Paula som bor med sina två lintottar i ett nyinköpt drömhus. Fredrik har ett bra jobb på kommunen och Paula som är konstnär har äntligen fått en egen ateljé i den nya villan.

Men allt är inte solsken i sörgårdsidyllen, för Fredrik lider av sömnproblem och vaknar oftast framåt småtimmarna då han hamnar i ett dvalliknande tillstånd mellan dröm och verklighet. En natt när han stiger upp stöter han på en främling i hallen, en liten och smutsig man som säger att han heter Kwådd och har sitt hem i ett skrymsle under trappan. Fredrik tror först att det är en förvirrad psykpatient eller en uteliggare, men några nätter senare stöter han på mannen igen och när även Fredriks son påstår sig leka med Kwådd inser han att familjen har fått ett riktigt problem på halsen. Konstigt nog verkar ingen annan reagera med oro. Paula rycker mest på axlarna och polisen säger att de inget kan göra, inte ens när Kwådd börjar bli fientligt inställd. Fredriks kamp mot den oinbjudna hyresgästen hårdnar, men samtidigt verkar Paula och barnen dra sig undan honom alltmer och han förstår inte varför.

'Mannen under trappan' är en lättskriven, men oroväckande bok, eftersom åtminstone jag kan tycka det är lite jobbigt att läsa om när människor tappar fotfästet med besked. Som läsare får man katastrofvittring ganska tidigt, men spänningen ligger i att man aldrig vet hur Hermansson ska leda storyn vidare. Det är mystiskt, oförutsägbart och öppet för tolkning och det är det som gör 'Mannen under trappan' så bra.

A-Lo, 2006
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: