The Book Pond
1083 recensioner
4420758 besök
Asleep
pixel
Banana Yoshimoto
Framsidesbild
3
Språk: pixel Engelska
Originaltitel: pixel Shirakawa Yofune
Svensk titel: pixel Ej utgiven på svenska
Bokförlag: pixel Faber and faber
Utgiven: pixel 2000
ISBN: pixel 0-571-20773-1
Asleep består av tre noveller som inte hör ihop men som innehåller samma byggstenar: unga kvinnor som har förlorat någon i sin närhet och som använder sömnen för att minnas eller fly.

Shibami och hennes kusin Mari sörjer sin bror/pojkvän i 'Night and night travelers'. De försöker hålla honom levande genom att dela sina gemensamma minnen, göra upp med det förflutna och Mari tror att han meddelar sig med dem via hennes drömmar på natten. I 'Love songs' får man följa en ung kvinna som dricker alldeles för mycket sprit och när hon somnar hör hon skön och lockande musik. Hon kommer fram till att det är Haru som sjunger, en annan kvinna som var hennes rival en gång i tiden, men som nu är död. Hennes pojkvän tar henne till ett medium som ser till att hon får träffa Haru och stryka ett streck över gamla konflikter och efter det tappar hon behovet av att bedöva sig med alkohol.

Den sista novellen 'Asleep' handlar om Terako som sover sig igenom dagarna, hon är ledsen då hon nyligen mist sin bästa vän Shiori. Terako vaknar bara upp de gånger hennes älskare ringer och vill träffas. Det är en gift man vars fru befinner sig i koma, en annan slags sömn om man vill. Han försörjer Terako så att hon inte behöver jobba utan hon glider viljelöst igenom dagarna och försöker förvalta minnena av sin bästa vän.

Novellerna påminner mig mycket om Haruki Murakamis bok 'The wind-up bird chronicle'. Personerna gör helt konkreta saker, men de svävar samtidigt runt i tillvaron utan mål, de fattar få egna beslut och reagerar väldigt neutralt på allt som inträffar. Berättelserna har egentligen ingen riktigt markerad början och inget uppenbart slut, vilket tillsammans med den sparsmakade stilen skapar en surrealistisk och drömmande effekt. Det är elegant och vackert, men vad vill Yoshimoto säga och är det så bra egentligen? Jag tror att Asleep är en bok som kräver sin analys och kan växa av att läsas flera gånger. Frågan är om den är tillräckligt intressant för att man ska vilja...

A-Lo, 2006
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: