The Book Pond
1083 recensioner
4547121 besök
Underbar och älskad av alla (och på jobbet går det också bra)
pixel
Martina Haag
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Piratförlaget
Utgiven: pixel 2005
ISBN: pixel 91-642-0194-5
Isabella är skådis, en hittills hårt kämpande sådan, för i själva verket var det väl ett bra tag sedan hon var i närheten av någon filmkamera. Hon försörjer sig på a-kassa och skumma barnteaterprojekt, kärlekslivet går på sparlåga och hon börjar närma sig 35. Livet ser sådär lagom ljust ut och Isabella har också en förmåga att trassla till det för sig utöver det vanliga.

Som när hon till slut får chans till en roll på Dramaten, men ljuger friskt om sin akrobatiska förmågor och måste lära sig utföra halsbrytande nummer från scratch på ett par veckor. Eller involverar sig med Teaterns största ärkeknöl. Men Bella ger inte upp hur illa det än ser ut och med optimism och galghumor tar hon sig an tillvaron.

Jag satt i ett väntrum på sjukhuset när jag läste 'Underbar och älskad...', och tack vare den gick tiden lite fortare. Det är en bok som får mig att må bra, utan att vara en klassisk må-bra roman med kyssar på sista sidan. T.ex så lider man en del med Bella. Det krävs inte mycket fantasi för att förstå att det är Martina Haags egen stapplande skådespelarkarriär som måste ligga bakom beskrivningen av den tuffa underhållningsbranschen; alla avslag, alla som inte ringer, alla absurda projekt man tvingas ta för att få in pengar, alla förnedringar.

Men mest skrattar jag, för hur svart det än är i hennes eländiga liv så staplar hon dräpande repliker och komiska poänger på varandra och det är mycket roligt. 'Underbar och älskad..' är inget mästerverk, men gud vad man behöver de här böckerna ibland. Jag vill tacka Martina Haag som gör livet lite lättare för människor genom att skriva som hon gör.

A-Lo, 2006
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: