The Book Pond
1083 recensioner
4420793 besök
Prayers for rain
pixel
Dennis Lehane
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Svart nåd
Bokförlag: pixel HarperCollins
Utgiven: pixel 2000
ISBN: pixel 0-380-73036-7
Det här är Dennis Lehanes sista - eller senaste - del om deckarparet Angela Gennaro och Patrick Kenzie i Bostons skumma kvarter. Kenzie och Gennaro har brutit upp sitt kärleksförhållande och jobbar på olika håll, Kenzie funderar på att lägga av med det slitsamma P.I-livet som lämnar fler ärr - både inuti och utanpå kroppen - än han önskar.

Men så får han höra talas om en kvinna som begått självmord, Karen Nichols, och som var hans klient ett halvår tidigare. Han hjälpte henne då och börjar forska i vad som kan ha hänt under den tid som förflutit. Det står snart klart att Karen förföljts av en känslokall sadist, en person som officiellt sett inte existerar och som lagen inte kan röra. Patrick tvekar inte. Tillsammans med den smarta Angela och deras trogna allierade och vapenleverantör Bubba drar han ut på korståg för att förgöra ondskan en gång för alla.

Att läsa Kenzie/Gennaro-böckerna är som att titta på en amerikansk action-rulle; det händer mycket och däremellan smattrar coola repliker som kulsprutor. (Är man inte familjär med amerikansk slang kan det vara svårt att uppfatta allt och kanske bättre att läsa på svenska). Själv tycker jag att samspelet i den udda trion är överlägset smart och roligt, samtidigt som boken är spännande. Sadist-spåret är kanske inte helt trovärdigt kan jag tycka, men låt gå för det. Det här är underhållning och som sådan fungerar den otroligt bra.

I called Bubba from the car
'What are you doing?'
'Just got off the plane from Mickland' he said.
'Fun time?'
'Bunch of pissed off midgets, and don't even ask me what language they speak 'cause it don't sound anything like English.'
I did my best pure-porridge Northern Irish accent. 'Yer man take yew for a sessiun, did he, yah?'
'Cut it out' Bubba said 'Goddammit'.
Angie put her hand on my arm. 'Stop torturing the poor fella.'
'We need a delivery man.' I said
'Bomb?' He sounded excited. 'Ah no. Just a tape recorder.'
'Oh' He sounded bored.
'Come on' I said. 'Remember, Ange is with me. We'll go drinking afterward.'
He grunted 'Shakes Dooley says you forgot how.'
'Well, school me, brother. School me.'

A-Lo, 2006
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: