The Book Pond
1083 recensioner
4420884 besök
Summer crossing
pixel
Truman Capote
Framsidesbild
3
Språk: pixel Engelska
Bokförlag: pixel Penguin
Utgiven: pixel 2006
ISBN: pixel 0-141-18875-8
Jag trodde nog alltid att när jag gav mig på Capote så skulle det bli 'Breakfast at Tiffany's' elller 'In cold blood' som är hans mest kända verk. Nu blev det 'Summer's Crossing' som är den första roman Capote påbörjade som nittonåring och under många år försökte slutföra. Han blev själv aldrig nöjd med den, men 2005 gavs den likväl ut av the Capote literary trust.

'Summer crossing' anspelar på den kryssning från USA till Europa som 17-åriga societetsflickan Grady McNeils föräldrar gör en ovanligt het sommar på 50-talet. På egen begäran lämnar de Grady kvar i New York, till vilket hon har alldeles särskilda skäl. Han heter Clyde Manzer och är en opolerad judisk bilmekaniker som är hennes raka motsats. Den möjlighet de får att utveckla sin relation ostört leder till att en katastrof rycker allt närmre.

I början framstår Grady som en ganska sorglös ung kvinna, som kanske lite mer än andra dras till gränserna för vad som är socialt accepterat inom hennes klass; hon bryr sig inte det minsta om sin debutantbal (till sin mors fasa), och hon föredrar att utbyta cynismer med sin bästa vän Peter framför att umgås med väninnor. Att Grady faller för Clyde är en del av detta mönster. Han är en spännande hemlighet, som hon antyder men inte avslöjar ens för Peter.

Men leken tar slut i samma stund som familjen åkt och de kan umgås dygnet runt i den McNeilska våningen. Det som tidigare attraherat med den fåordige och emotionellt begränsade Clyde blir nu en källa till lidande för Grady, som blir alltmer involverad i mannen. Clyde däremot verkar mest betrakta Grady som ett tidsfördriv.

Jag vet inte om boken är typisk för Capote eller inte, det är som sagt den första för mig. Det är en tunn sak, men den är inte helt lättläst då många meningar tycks mig lite tillkrånglade. Capote tycks också dölja skälen till Clydes och Gradys handlingar ibland, vilket antingen är medvetet eller är en underutveckling av karaktärerna.

Varför väljer t.ex. Clyde att gifta sig med någon som han inte hyser djupare känslor för, som han inte står i skuld till och som hans judiska familj får svårt att acceptera? Gradys fall bottnar i att hon inser att hon inte kan luta sig mot ungdomligt oförstånd längre, utan måste vara vuxen och ta konsekvenserna av sitt handlande. Men det känns som att den dramatiska lösning hon väljer kommer från ingenstans och inte finns underbyggd i hennes personlighet sedan tidigare.

Trots dessa aber tycker jag ganska bra om 'Summer Crossing. Om så inte allt, men huvuddelen skrevs av en ung Capote så är det en imponerande mogen bok. Framförallt tycker jag om atmosfären i den, det amerikanska 50-talet, skildringen av de rika kvarteren på Manhattan och den dallrande hettan. Det hade varit en perfekt bok att läsa i grupp då det finns mycket man kan vrida på och analysera på flera olika sätt.

A-Lo, 2006
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: