The Book Pond
1083 recensioner
4421273 besök
Eddies oäkting
pixel
William Kowalski
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Eddies' bastard
Bokförlag: pixel B. Wahlströms
Utgiven: pixel 2001
ISBN: pixel 91-32-32585-1
'I staden Mannville var släkten Mann framstående som få en gång i tiden, men när Eddie Mann blir nerskjuten under Vietnamkriget är storhetstiden definitivt över. Eddie efterlämnar dock en oäkta son, Billy, som bara några veckor gammal levereras på farfaderns trappsteg. Billy berättar om sin udda uppväxt med den whiskeytörstande farfadern Willie, stekta korvmackor, de många släktskrönorna (bland vilka det verkar lura en mörk hemlighet), kärleken till grannflickan Annie Simpson och funderingarna över sin riktiga mamma.

Den här boken fick jag rekommenderad av pappa som tyckte den var mycket trevlig och nu när jag läst ut den kan jag faktiskt inte komma på något bättre epitet jag heller. Handlingen är egentligen ganska tragisk då Billy är föräldrarlös, har en bitter, alkoholiserad (om än snäll) farfar och en bästa vän med fullkomligt miserabla hemförhållanden. Men Billy är en sympatisk figur som tar sig an livet med tåga och charm och trots allt elände uppfattas boken ändå som just 'trevlig'.

Jag tror att det beror på att 'Eddies oäkting' delvis känns lite för mycket som en saga. Precis som är vanligt i sagoböcker inleds kapitlen med en summering av vad de ska handla om (vilket jag inte gillar), t.ex: 'Jag blir 18 år, begraver X, räddar M' och här finns lite övernaturliga inslag som spöken, nedärvda drömmar, telepatisk kontakt etc. Det är en fin historia som för all del är både underhållande och bra berättad, men 'mysigheten' tar udden av den litegrann.

A-Lo, 2005
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: