The Book Pond
1083 recensioner
4421283 besök
Hotad till livet
pixel
Barbara Cartland
Framsidesbild
1
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Love is dangerous
Bokförlag: pixel Wahlströms
Utgiven: pixel 1985
ISBN: pixel 91-32-42420-5
Jag gick igenom en period som fjortonåring då jag läste mängder av Barbara Cartland. Varför kan man fråga sig, men på den tiden - för så länge sedan är det - fanns det inga käcka chic lits att ta till om man ville ha lite romantik i pocketformat. Häromdagen hittade jag ett par av de gamla trotjänarna längst in i en bokhylla och tänkte att vad tusan, jag måste ju se vad det var som lockade.

Hotad till livet får man nog säga är något av ett undantag från Cartlands vanliga repertoar. För det första utspelar den sig i Marocko under tidigt 1900-tal till skillnad från de dimhöljda brittiska 1800-talshistorier i slottsmiljö som hon brukar snickra ihop. Vidare har hon tagit till radikala grepp då det visar sig att den manliga huvudpersonen Bing vare sig adlig eller - hör och häpna - förmögen. Minsann. Den unga kvinnan, Melina, följer inte heller riktigt mallarna för vän, liten oskuld. Vacker och ärbar förvisso, för att inte tala om beundrande och snart förälskad i sin följeslagare Bing, men hon har faktiskt ett arbete som sekreterare när boken börjar, en äventyrslust och faktiskt egen initiativförmåga.

Som sig bör är dock inte kärlekshistorien utan hinder utan på väg till den obligatoriska kyssen kantas vägen av mordförsök, kidnappningar, rivaler och missförstånd. Trots att böckerna är banala och katastrofalt könsrollskonserverande så kan jag förstå att 'Hotad till livet' hade ett visst underhållningsvärde för en tonåring, men så mycket mer än till en kysk etta räcker det inte.

A-Lo, 2006
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: