The Book Pond
1083 recensioner
4433801 besök
Innan du föder
pixel
Anna Wilsby
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel B. Wahlströms
Utgiven: pixel 2005
ISBN: pixel 91-32-33228-9
Psykoprofylax (andning och avslappning) har varit mer eller mindre populärt i förlossningssammanhang sedan tekniken först introducerades på 50-talet. Psykoprofylaxen som lärdes ut på 70- och 80-talet hade enligt Anna Wilsby klara brister, men en modifierad teknik och ökad kunskap om samband mellan avslappning och smärtupplevelse har gjort att intresset vaknat igen.

Wilsbys bok handlar om hur man genom mental träning, andnings- och avslappningsövningar kan göra sin förlossning till något som man är delaktig och aktiv i, en upplevelse att se tillbaka på med glädje. Hon påstår inte att det gör barnafödseln smärtfri, men det kan hjälpa kvinnor att hantera smärtan på ett helt annat sätt så att de ska slippa känna ren och skär panik och att allting ligger utom deras kontroll.

Boken inleds med kapitel om mental förberedelse, om hur man ska försöka sätta ord på och konfrontera sina rädslor som kan verka hämmande i förlossningsstunden, om målbilder och positiv visualisering att hålla fast vid när det är som värst. Hon går sedan över på själva andningen, avslappning och krystning där teori blandas med praktiska övningar. Sista delen ägnas åt första tiden hemma och amning, också med fokus på mentala bitar när det blir jobbigt med bebisen. Hela boken igenom återkommer olika kvinnors (och mäns) förlossningsberättelser och det enda man förstår som inte varit där själv är att ingen är den andra lik. Det finns ingenting lulligt och nyandligt över Wilsby som mina fördomar kanske hade väntat sig (bilder från 70-talets psykoprofylaxkurser med skäggiga pappor lever än). Vad det egentligen handlar om är förberedelse inför en av livets största utmaningar, både psykiskt och fysiskt. Och egentligen är det ju absurt att tänka att man inte skulle förbereda sig så gott det bara går. Idag är det heller inte så konstigt när vi vet att toppidrottsmän och andra prestationsmänniskor använder sig av inre bilder och visualisering för att nå sina mål - och man vet dessutom att det funkar.

Jag kan inte veta ännu om det som Wilsby lär ut fungerar i praktiken, men jag skulle ändå säga att Innan du föder är en av de 'nödvändiga' böckerna i hyllan under graviditeten. Är det svårt att hitta andningstekniken helt på egen hand så finns det också kurser man kan gå. Skäggiga män och saccosäckar garanteras inte....

A-Lo, 2007
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: