The Book Pond
1083 recensioner
4421177 besök
På smällen: Från A till Bebis…
pixel
Ann Söderlund, Hannah Rosander
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Bonniers
Utgiven: pixel 2007
ISBN: pixel 978-91-85555-00-0
Ingen kan väl ha missat vem Ann Söderlund är vid det här laget? Hon har exponerats en hel del i TV på sista tiden med sina mat- och barnprogram. Dessutom är hon krönikör i flera tidningar och med nästan lite varstans. Hannah Rosander är programledare och har mest synts i osmakliga dokusåpor.

Dessa båda har skrivit en vänta-föda-barn-bok ihop. Syftet som jag uppfattar det är att tillhandahålla all nödvändig fakta, men göra det på ett roligare och 'tjejigare' sätt som ska öka igenkänningsfaktorn hos den tilltänkta målgruppen. Vinn dem med humor verkar vara mottot. De skriver om graviditeter ur de flesta vinklar från sex till mat till vikt och hormoner med mycket ironi och personliga reflektioner från sig själva och andra Stockholmsmammor som säkert är tänkt att kännas lite kamratliga sådär.

'Från A till bebis' innehåller bara text (med mycket liten font) och de illustrationer som finns är små skämtteckningar som ytterligare ska markera att det här är något annat än en av de torra och tråkiga graviditetsböckerna. Och det är det ju för all del och jag kan tänka mig att många uppskattar boken just för dess uppsluppenhet och chic lit-air. Men här finns också mycket basfakta och bra tips. Jag gillar berättelserna där folk delar med sig av det de upplevt samt kapitlen om vad man egentligen behöver köpa till sin bebis, hälsa och graviditetskrämpor som innehåller jättebra listor på mediciner som är ok och nok, samt slutspurten precis innan och under BB-tiden.

Däremot har jag oerhört svårt att identifiera mig med den generella bild av gravida som framträder efterhand av ett stort egoistiskt hormonmonster med extrema matvanor och oändligt antal krämpor. Med en bulle i ugnen ska det plötsligt vara ok bara tänka på sig själv, ställa omöjliga och ologiska krav på sin partner, frossa i choklad, längta efter all sprit man inte får dricka, sluta motionera, nedprioritera jobbet och vara allmänt hjälplös. För att inte tala om efter förlossningen då man på sin höjd ska orka stiga ur sängen på dagarna. Och de blivande papporna ska bli sympatigravida och börja 'boa' genom att klä på sig Timell-hatten och agera hantverkare på varje ledig stund.

Så har inte vår verklighet sett ut överhuvudtaget. Jag har jobbat och ätit precis som vanligt, motionerat i den utsträckning jag kunnat, varit helt resonabel att ha att göra med - säger i alla fall Kurt - och han har då inte satt igång med några snickarprojekt eller lagt på sig kilon i min takt. Visst har jag blivit tyngre, mer andfådd och orörlig, men vår vardag med jobb, ansvar, hushåll etc har ju inte slutat existera för det utan man har fått göra det bästa av situationen. Hur det blir post-bebis återstår ju att se, men jag kan inte riktigt köpa det där om att man inte ens hinner duscha och plocka ur diskmaskinen (kanske jag får anledning att äta upp de där orden, men jag tar risken...)

Från A till bebis är dock ingen dålig kunskapskälla för gravida och man till skillnad från mig gillar den lite vimsiga, glättiga stilen hos Söderlund/Rosander så finns det all anledning att lägga boken till inköpslistan.

A-Lo, 2007
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: