The Book Pond
1083 recensioner
4547209 besök
Anybody out there
pixel
Marian Keyes
Framsidesbild
3
Språk: pixel Engelska
Originaltitel: pixel Anybody out there
Svensk titel: pixel Är det någon där?
Bokförlag: pixel Penguin
Utgiven: pixel 2007
ISBN: pixel 978-0-141-02988-7
Det tar några kapitel, men sen går det upp ett ljus för mig; Marian Keyes har pressat ännu en droppe ur den så skärskådade familjen Walsh (Vattenmelonen: Claire, En oväntad semester: Rachel, Änglar: Maggie). Den här gången handlar det om systern Anna som man först möter hemma i sjuksängen på Irland där hon vårdas av den ömma modern och får lyssna på klagosången från sin detektiv till syster (Helen) som tvingas sitta kvällarna igenom i blöta buskage och ta foton på presumptiva äktenskapsförbrytare.

Det framgår inte exakt vad som hänt förutom att Anna varit med om en fruktansvärd olycka och har lämnat New York, sin man Aidan och sitt toppjobb på kosmetikaföretaget Cover Grrrl för att vila upp sig hos familjen. Av någon anledning har hon svårt att få tag i Aidan som inte svarar på mail och telefon, men Anna är säker på att om hon bara kommer hem igen så kommer allt att lösa sig. Det gör det inte, utan tvärtom blir allt bara värre och Anna hamnar i en bottenlös kris. Men ur en kris kan det komma nya möjligheter, om man bara är beredd att ge dem en chans.

Bitvis tycker jag Keyes är tillbaka i högform då hon med den svårslagna kombinationen insikt, krass humor och ljuv romantik tar sig an ett svårt ämne. Halvvägs igenom boken när bitarna faller på plats ligger jag i en hytte någonstans i Norge och gråter som ett litet barn. (Det kan i och för sig bero på extra lyhörda graviditetshormoner, men ändå). Det är också aningen komiskt att man får möta de andra Walsharna igen, framförallt Rachel, från ett annat perspektiv än i 'deras' böcker.

Det som däremot inte är det minsta lustigt är den buskisartade mailkonversation Anna har med Helen och sin mamma om små och stora brottslingar som de förföljer var och en på sitt håll. Det må vara inlagt för att 'lätta upp' historien, men det blir bara en dålig fars av det hela som drar ner betyget till en snopen trea. Måtte Keyes stoppa nu och inte skriva en bok till om Helen, den snuviga detektiven.

A-Lo, 2007
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: