The Book Pond
1083 recensioner
4421060 besök
Sedan du fött
pixel
Maria Borelius
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Fischer & co
Utgiven: pixel 2000
ISBN: pixel 91-7054-902-8
Innan Maria Borelius blev känd som den minister som suttit kortast tid på sin post (8 dagar) så var hon mest bekant som vetenskapsjournalist och hade faktiskt också skrivit ett par böcker. En av dem är Sedan du fött och den lägger stor vikt vid alla de obehagliga 'sanningar' som få andra graviditets- och mammaböcker tar upp.

Borelius skriver om hur det kan kännas efter en förlossning när det första lyckoruset lagt sig och man eventuellt måste tampas med smärta efter snitt och klipp, förstoppning och hormonexplosioner. Sedan följer stycken om amning, hur den påverkar oss ('gröt i huvudet') och vad vi gör när den inte funkar, hur man kan hantera depressioner, den stora tröttheten och överflödigt hull. Här delar Borelius frikostigt med sig av sitt egendesignade gympaprogram där hon likt Susanne Lanefeldt (dessutom tjatar hon en hel del om kniiip) gör knäböj i trikåer och benvärmare, fast med en bebis på armen. Boken avslutas med en genomgång av alla möjliga krämpor som kan drabba en nyförlöst ifall man missat det sedan tidigare...

Det är ganska lätt att göra sig lustig över Maria Borelius, framförallt sedan den pinsamma ministeraffären, och i vissa avseenden lockar den här boken till skratt (framförallt av det hånfulla slaget), trots sitt problemorienterade perspektiv. Det finns mycket konstiga uttalanden att ta fasta på och Terri Eriksson, som är en vass krönikör på Aftonbladet, har skrivit ett mycket roligt inlägg om just detta, se länk här. 'Egentligen borde man inte sparka på den som redan ligger. Men det är ju så lätt att komma åt...' inleder hon och jag garvar rått åt det.

Men samtidigt är det faktiskt så att av de böcker i ämnet jag plöjt så finns det inte en enda som tagit upp ett hjälpmedel som sittringen för att lindra förlossningens effekter, som pratat så ingående om mjölkstockning, ömma bröstvårtor, inkontinens och sömnbrist. Och den informationen behövs ju också för den som blir drabbad. Allt är ju inte så himla gulligt och rosenrött för varenda en som föder barn och därför är det bra att även en sådan här bok finns. Men läs för all del inte allting bokstavstroget, speciellt inte delarna om biologisk betingning som åtminstone jag tycker känns rätt märkliga.

A-Lo, 2007
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: