The Book Pond
1083 recensioner
4421173 besök
Tusen strålande solar
pixel
Khaled Hosseini
Framsidesbild
5
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel A thousand splendid suns
Bokförlag: pixel Wahlström & Widstrand
Utgiven: pixel 2007
ISBN: pixel 978-91-46-21728-2
Hosseini Khaled blev mycket uppmärksammad för sin Flyga drake om en liten pojke under den afganska talibanregimen som för närvarande ligger högt på topplistorna i Sverige.

Även Tusen strålande solar är förlagd till Afghanistan och handlar om Mariam och Laila, två kvinnor som blir bortgifta med samma man. Mariam blir hans hustru när hon är femton år gammal, men hon 'misslyckas' med att ge maken Rashid ett barn och äktenskapet är kärlekslöst och fyllt av psykisk och fysisk misshandel. Mer än ett decennium senare gifter sig Rashid med den unga, blonda Laila som han tagit hand om efter ett bombdåd där hela hennes familj utplånats.
Lailas ungdomskärlek Tariq har precis flytt med sina föräldrar över gränsen och Laila är förtvivlad, men hon bär Tariqs barn i magen och förstår att hon raskt måste göra något åt sin situation, varför hon går med på äktenskap.

Mariam är mycket avogt inställd till nykomlingen till en början, men efterhand när hon förstår att Laila inte heller hyser några varmare känslor för Rashid och planerar en flykt tillsammans med sin lilla dotter så förändras relationen mellan kvinnorna radikalt och de blir varandras bundsförvanter in i döden.

Årets sista bok blev också en av de bästa. Jag var lite skeptisk till en början då jag tänkte att afgansk socialrealism knappast kommer gå bättre hem hos mig än svensk sådan. Nu utspelar sig förvisso Tusen strålande solar mot bakgrund av den våldsamma afganska historien med allt vad det innebär och det är ingen hejd på allt elände de kvinnliga huvudpersonerna råkar ut för.

Men det finns trots allt en hoppfullhet i den genom kvinnornas starka vänskap, för att inte tala om den lämpliga hämnd som följer. Boken berörde mig oerhört starkt, kanske för att jag läste med andra ögon nu när jag själv har barn och man på ett annat sätt kan förstå hur svårt det måste vara att skydda den lilla mot krig, våld och avvisning. Tusen strålande solar är nutidshistoria och känsloladdad roman i ett, utan att det någonsin blir sliskigt. Det blir en strålande femma.

A-Lo, 2007
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: