The Book Pond
1083 recensioner
4420818 besök
Tidsresenärens hustru
pixel
Audrey Niffenegger
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel The time traveler's wife
Bokförlag: pixel Bra Böcker
Utgiven: pixel 2005
ISBN: pixel 978-91-7002-439-9
Säg tidsresor så tänker i alla fall jag på Tillbaka till framtiden-komedierna, men boken Tidsresenärens hustru är snarare dramatisk än komisk. Huvudpersonen Henry lider av en genetisk defekt som förorsakar ofrivilliga tidsresor framåt och tillbaka i tiden. De har en tendens att hända när han minst önskar det och de är dessutom farliga, då han inte kan ta med sig någonting på sin resa. Naken landar han på andra sidan och måste utveckla en sinnrik förmåga att bryta upp lås och stjäla för att kunna skaffa kläder och mat.

När Henry är 36 träffar han sin blivande hustru Clare som då är 6 år gammal och han återkommer sen till henne flera gånger under hela hennes uppväxt tills de gifter sig när Clare är 22. Deras förhållande blir inte som andras då Henry plötsligt kan försvinna till okänd destination och vara borta på obestämd tid, och Clare vet aldrig när, hur eller ens om han kommer tillbaka. Henry söker desperat läkarhjälp för sin egen skull, men också för att han misstänker att hans åkomma går i arv, men kommer ett botemedel att hittas i tid?

Tidsresenärens hustru är en annorlunda kärleksroman. Som sagt så har knappast Clare och Henry ett normalt förhållande, och de för ständigt en kamp mot klockan. Men boken visar också att även det onormala till slut blir till vardag och boken har helt klart sina komiska poänger, som t.ex när Henry träffar på sig själv under sina tidsresor.

Sorgligt blir det när Henry förutser sin egen död, vilket inte självklart gör det lättare i livet. Det som kanske berörde mig starkast var när det visar sig att sjukdomen fortplantar sig i hans ofödda barn och leder till upprepade missfall för Clare och den oändliga sorg det innebär.

Grundidén med boken är intressant och jag tycker framförallt Niffenegger lyckats med dialogen som är naturligt komisk, känslosam och ibland uppskakande. Däremot är boken alldeles för lång och har för många passager som känns oväsentliga och inte driver handlingen framåt. Jag kan egentligen inte heller dra några djupare slutsatser av innehållet, inte finna något underliggande budskap och det kanske inte heller finns något. Det är kanske helt enkelt bara en kärlekshistoria, en något förfinad sådan, men ändå till slut ganska intetsägande.

BOKKLUBBEN var överlag positiva till Tidsresenärens hustru.

Johanna satte en hel femma i betyg, föll handlöst för 'den underbara kärlekshistorien', hur de lyckas hålla fast vid varandra trots ständiga besvikelser. Boken levererar hopp om kärlek och att allt löser sig.

Maria blev först förvirrad av tidsresorna och hade svårt att komma in i handlingen, men håller med om att det var en fantastisk kärlekshistoria som hon gav en fyra i betyg. Ogillade skarpt att Henry dog. När man väl fått indikationer om det, satt hon bara och väntade på att det skulle hända. Sög.

Jenny satte en trea. Hade svårt för det 'övernaturliga' inslaget med tidsresor som hon inte alls kunde köpa. Tyckte boken var för lång, dock en fin ton i den. Fick en känsla av att det var en tredje person som berättade historien trots att det skenbart är Clare och Henry.

Kattis, vår nya medlem, satte en trea pga att det är en bok hon troligen inte kommer läsa om, även om hon tyckte om den. Fin historia som ger hopp och fint, poetiskt språk.

A-Lo, 2008
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: