The Book Pond
1083 recensioner
4420651 besök
En ovanligt torr sommar
pixel
Peter Robinson
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel In a dry season
Bokförlag: pixel Minotaur
Utgiven: pixel 2001
ISBN: pixel 91-89380-29-0
Minotaur är bokförlaget som ger ut spänningspocket med speciellt färgsatta framsidor. 'En ovanligt torr sommar' kom för några år sedan och skulle kunna kallas för Den gula boken med tanke på omslaget.

Den ovanligt torra sommaren leder till att en vattenreservoar torkar ut i det som en gång var den lilla byn Hobb's End och ett skelett kommer i dagen. Det tar inte lång tid att konstatera att det är en kvinna som blivit mördad runt andra världskrigets slut. Londonkommissarien Banks och den lokala poliskvinnan Annie Cabbot börjar jobba med att försöka lägga ett femtio år gammalt pussel. Under utredningens gång finner de också varandra.

Det blir min första sommardeckare i år och min andra bekantskap med kommissarie Alan Banks. När vi möter honom är han nyfrånskild, deprimerad och utstött från jobbet, men tröstar sig med opera och whiskey. Det skulle kunnat vara parodiskt med tanke på antalet fiktiva kommissarier med exakt samma symptom man stött på vid det här laget, men jag köper det ändå någonstans.

Kanske det är för att 'En ovanligt torr sommar' inte fortsätter leverera klyschor utan är en ovanligt originell deckare. Återblickarna till livet i Storbritannien under andra världskriget fångar mig på riktigt med starka personskildringar. Trots att det egentligen är de partierna som drar ner tempot är det de som gör att jag vill fortsätta läsa. Nutidens Bank, utredningen och kärlekshistorien som utvecklas är mer konventionella, men inte oävna och helheten känns berörande.

A-Lo, 2008
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: