The Book Pond
1083 recensioner
4420709 besök
Spegeln i spegeln - en labyrint
pixel
Michael Ende
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Der Spiegel im Spiegel
Bokförlag: pixel Berghs förlag
Utgiven: pixel 1987
ISBN: pixel 91-502-0863-2
Jag fick tips om den här boken för ett tag sedan, annars hade jag nog aldrig läst den då framsidan på det exemplar jag hittade på biblioteket var synnerligen osexigt.

Michael Ende är tysk och kanske mest känd för Den oändliga historien som blev film en gång i tiden (vilket alla 70-talister kommer ihåg eftersom Limahl sjöng ledmotivet). Spegeln i spegeln är en novellsamling med korta och långa noveller som skenbart inte har någonting med varandra att göra. De är alla otroligt surrealistiska och drömlika och påminner mig inte så lite om filmen Pans labyrint.

Det går inte att återge vad de handlar om på ett kortfattat sätt, men gemensamt för många av dem är att de är ångestfyllda och står och stampar på samma fläck. Det är tåg som aldrig kommer, ridåer som inte går upp, släktingar som inte vaknar och människor blir fast och kommer inte vidare - som i en labyrint. En kuslig och otäck stämning genomsyrar berättelserna. Jag vet inte vad Ende vill säga, men jag blir obehagligt berörd och samtidigt som det är olustigt är det fascinerande. Det är abstrakt och originellt, men jag lutar nog ändå åt att jag inte tycker om känslorna boken väcker i mig när jag läser.

A-Lo, 2008
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: