The Book Pond
1083 recensioner
4433905 besök
Diary
pixel
Chuck Palahniuk
Framsidesbild
2
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Ej utgiven på svenska
Bokförlag: pixel Vintage
Utgiven: pixel 2004
ISBN: pixel 978-0-099-45398-7
Filmen Fight Club med Brad Pitt/Edward Norton tycker jag är otroligt bra, en klassiker vid det här laget. Mannen bakom boken bakom filmen är Chuck Palahniuk, så jag hade en del ganska högt ställda förväntningar inför denna Diary.

Diary är precis vad det låter som, skriven av den före detta konstnären Misty Wilmot under det att hennes man Peter ligger i koma efter ett misslyckat självmordsförsök. Mistys redogörelse är full av hat och bitterhet mot Peter för att han någonsin kom in i hennes liv, gjorde henne gravid, och för att hon måste hantera stämningar från människor som fått rum i sina hus inmurade av Peter...

Misty åker runt till de olika husen och finner dolda rum som Peter fullständigt klottrat ner med varningar(?) Pressad av sin svärmor att ta upp sitt konstnärsskap och situationen i sin helhet i kombination med ett stort intag alkohol leder till att hon blir sjuk och som genom ett gudomligt ingripande får hon plötsligt inspirationen tillbaka och målar som besatt. Men katastroferna i Misty Wilmots liv är inte över.

Diary känns otroligt annorlunda; bara den grafiska layouten är udda, och innehållet motsvarar det väl.. Det är en relativt tunn bok med korta kapitel, men ändå slog det mig ofta att jag upplevde att jag inte kom framåt, vilket jag bland annat tror beror på Palahniuks excesser för repeterande element i den här boken.

Jag känner heller inte att jag conncectar eller sympatiserar med vare sig Misty eller Peter, utan erfar snarare en viss irritation över hennes självutnämnda martyrskap. Det är inte direkt ointressant, men inte heller speciellt medryckande. När slutet närmar sig och man börjar inse att, 'aha, det finns visst en liten twist här', så kommer den lite för sent och jag läser vidare med det milda oengagemang jag känt igenom hela boken.

Trots att jag inte blev överförtjust, så tror jag Palahniuk är värd en chans till då jag hört att långt fler håller exempelvis hans Lullaby högre än Diary.

A-Lo, 2009
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: