The Book Pond
1083 recensioner
4420791 besök
The Eyre affair
pixel
Jasper Fforde
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Var är Jane Eyre
Bokförlag: pixel Penguin
Utgiven: pixel 2002
ISBN: pixel 0-14-200180-5
Storbritannien av 1985 års modell i The Eyre Affair har få likheter med landet som vi minns det. Krimkriget mot Ryssland har pågått nästan ett sekel, tidsresor är möjliga, gränsen mot Wales är stängd och litteratur är så högt värderad att den genererat en storskalig kriminell industri.

Thursday Next är en av alla litteraturdetektiver som har hand om förfalskningar och andra litterära brott. När ett av Dickens originalmanuskript stjäls av den skrupelfria skurken Hades tar hon upp jakten. Den blir än mer personlig när Hades kidnappar hennes moster och morbror, som uppfunnit en portal för att möjliggöra resor inne i litteraturen. Hades får vantarna på portalen och använder den för att kidnappa Jane Eyre. Thursdays svåra uppdrag blir nu att förgöra Hades och återbörda Jane Eyre till sin Mr Rochester utan att sätta spår i berättelsen.

Ibland är det så skönt att inte ha några förväntningar på en bok. Desto roligare blir det när det visar sig att man upptäckt en ny författare som man gillar. Precis så är det med Jasper Ffordes The Eyre Affair. Är det en deckare, är det science fiction, ett krigsdrama eller en kärleksroman? Svaret är alltihop i en förträfflig kombination, mer seriös än vad man kanske kan tro, kryddad med smart och witty dialog full av litterära referenser. Thursday Next är stentuff, men har hjärtat på rätta stället, (hon påminner mig inte så lite om V.I Warshawski), och det känns kul med en sån självklar, icke-klyschig hjältinna.

Jag ska inte orda mer utan bara uppmana fler till att upptäcka Fforde. Jo, en sak till: det blir extra givande om man redan läst Jane Eyre!

A-Lo, 2008
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: