The Book Pond
1083 recensioner
4428626 besök
How to talk to a widower
pixel
Jonathan Tropper
Framsidesbild
5
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Konsten att tala med en änkling
Bokförlag: pixel Orion books
Utgiven: pixel 2007
ISBN: pixel 978-0-7528-9319-8
Saker att inte ska säga till en änkling:


- I'm sorry.
- How are you doing?
- Is there anything I could do?


Orden är Doug Parkers, änkeman sedan ett år efter Hailey som avlidit i en flygkrasch. Faktum är att man inte kan säga så mycket alls till Doug då han i princip sagt upp bekantskapen med hela omvärlden och i stället blivit bästa vän med Johnny Walker och mikrovågsugnen.

Men förr eller senare måste man gå vidare. Dougs något excentriska familj är av åsikten att han passerat den punkten för längesedan och systern Claire tar på sig uppgiften att återföra Doug till verkligheten. Samtidigt så börjar grannfrun lägga in inte helt subtila stötar, hans förläggare försöker få honom att ge ut sin 'änkemansdagbok' och styvsonen Ross får problem i skolan och Doug tvingas till samtal med kuratorn, vilket visar sig vara en hon och en både ung och söt sådan. Men att kunna börja leva och att vilja är ibland två helt olika saker.

Böcker om döden brukar sällan vara munter läsning och How to talk to a widower innehåller absolut känslosamma partier där Dougs nakna sorg får mina tårar att rinna. Det som är så fantastiskt är att den samtidigt får mig att skratta och jag vet ta mig tusan inte hur Tropper lyckas med konststycket. Det är något med ironin som genomsyrar texten och den konstiga och dysfunktionella familjen som blir till ett tragikomiskt inslag. Det är en fin balansgång men han lyckas porträttera det värsta på ett fint och äkta sätt sida vid sida med något som hade kunnat bli buskis om man inte hade haft tillräcklig fingertoppkänsla.

Det går lätt att läsa How to talk to a widower, inte för att den saknar djup och mening, utan för att den är så förbannat läsvärd. Faktiskt bland det bästa i år.
A-Lo, 2009
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: