The Book Pond
1083 recensioner
4428696 besök
The savage garden
pixel
Mark Mills
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Ej utgiven på svenska
Bokförlag: pixel Harper
Utgiven: pixel 2007
ISBN: pixel 978-0-00-716193-5
I slutet på 50-talet så får den konststuderande britten Adam möjlighet att åka till Florens för att studera renässansträdgården till den privatägda Villa Docci. Han känner tidigt att det är något kring trädgården och minneslunden som är märkligt och han börjar nysta i historien som går ända tillbaka till medeltiden.

Villan i sig är inte heller utan mysterier. Under andra världskriget blev en av Docci-bröderna skjuten av tyskarna på övervåningen och efteråt stängde fadern av hela våningen och den har inte öppnats sedan dess. Adam kan inte låta bli att fråga sig varför och när han sedan får höra rykten om att den andra brodern skulle varit inblandad i mordet väcks nyfikenheten ytterligare. Men det är inte ofarligt att vara nyfiken i en strut alla gånger.

Jag fångades direkt av framsidan till den här boken och jag tycker även det finns en otrolig atmosfär innanför pärmarna; krigstiden har ersatts av en försiktig optimism, Adam bidrar med en ungdomlig äventyrlusta, snillrikhet och romantik och allt utspelar sig under den toscanska solen i en stämningsfull och mystisk trädgård. De hemligheter som avslöjas är nästan underordnade stämningen, men är fängslande med oväntade vändningar fram till slutet.

Adam kan nästan sägas vara någon slags problemlösande Robert Langdon junior, med en del stora skillnader: det finns inget pretentiöst över honom och den litterära kvaliten ligger långt över Dan Brown. Engelskan är rätt svår, vilket är synd då många kanske missar The Savage Garden om den inte kommer i svensk översättning snart. För den bör
defintivt läsas!

A-Lo, 2009
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: