The Book Pond
1083 recensioner
4420789 besök
Låt den rätte komma in
pixel
John Ajvide Lindqvist
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Ordfront
Utgiven: pixel 2004
ISBN: pixel 978-91-7037-125-7
Oskar är tolv år och lite utanför, han mobbas i skolan och har nästan inga kompisar. En kväll på gården stöter han på en jämnårig tjej, Eli, som han börjar hänga med. Han är glad över sin nyfunna vän, men det är något underligt över henne, t.ex det att de bara kan träffas på kvällarna.

Samtidigt så börjar otäcka mord att inträffa i trakten och vittnen pratar om att en liten flicka har synts vid platsen. Oskar vill inte tro det, men kan det vara...? Och varför?

En läsarrecensent skrev något i stil med att det här var socialrealism som möter skräck och det var med viss bävan jag började på boken. Ce n'est pas mon couscous så att säga.

Låt den rätte komma in är ganska unik i sin genré i Sverige och kan nog tilltala även de som normalt sett inte är skräckfantaster för att den också har denna socialpolitisk platta att stå på. Här finns hela spannet inklusive alkoholism, betongförorter, utanförskap och splittrade familjer. Till och med monstren är lite själsligt sargade.

Det som är skönt är dock att det inte är det vanliga vältrandet i social misär och hopplöshet där alla dör på slutet.. Ajvide målar blott bakgrunden med Blackebergs höghus, men låter en annan historia utgöra innehållet.

Detta är både bra skönlitteratur och skräckroman på samma gång. Att acceptera övernaturliga inslag mitt i en förort gick faktiskt förvånansvärt lätt! Låt den rätte komma in är inte fullt så nagelbitande som jag hört ryktas och jag är lite besviken på slutet, men nog är det en värdig svensk skräckkung som fötts. Jag ger den en fyra i betyg.

A-Lo, 2008
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: