The Book Pond
1083 recensioner
4421164 besök
Stenapan
pixel
Jeffrey Deaver
Framsidesbild
2
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel The stone monkey
Bokförlag: pixel Norstedts
Utgiven: pixel 2002
ISBN: pixel 91-1-301075-1
I Samlarens spår är en halvdan rulle med Denzel Washington och Angelina Jolie , där han (Lincoln Rhyme) som en liten variant på alla trötta gående kriminalare, sitter i rullstol och tänker ut smarta saker, medan Jolie (Amelia Sachs) är hans springflicka sas. Filmen bygger på en bok av Jeffrey Deaver som även skrivit Stenapan där samma radarpar förekommer.

Här handlar det om illegal flyktingsmuggling ledd av kinesen och sociopaten "Spöket", efterlyst för människorov och mord. Rhyme och hans team har fått span på Spöket i en båt på väg mot USA:s kust, men de blir avslöjade och Spöket spränger båten i luften. Endast ett par flyktingfamiljer och han själv räddar sig i land. Sen börjar en klassisk katten på råttan, råttan på repet-jakt, då Spöket vill röja flyktingarna ur vägen och polisen med Rhyme/Sachs i spetsen vill få fast Spöket.

Jag var ganska sugen på att läsa Stenapan innan jag började, men kort sagt: det här var inte särskilt bra. Det råkade bli så att jag läste den på kvällarna då jag oftast var mycket trött och kanske att jag därmed inte kan bedöma Stenapan rättvist, men historien förmådde inte engagera mig överhuvudtaget. Deaver är åt det hårdkokta hållet och skriver med många och korta meningar, troligen för att ge sken av tempo, men tvärtom tyckte jag att det var väldigt segt. Även om jag kan läsa den här typen av deckare med god behållning ibland, så blev jag inte särskilt förtjust i den rumphuggna stilen just här. Ibland kändes den dessutom väldigt konstigt översatt.

Ska jag lyfta fram något positivt så är det att Deaver verkar ha gjort en del forskning kring kinesisk namnstandard etc som ger någon slags autenticitet åt berättelsen. Dessutom finns det en liten twist som faktiskt överraskade mig. Men i det stora hela så räcker det inte för att ge den ett lyft.

A-Lo, 2011
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: