The Book Pond
1083 recensioner
4428614 besök
Budbäraren
pixel
Fred Vargas
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Pars vite et reviens tard
Bokförlag: pixel Wahlström & Widstrand
Utgiven: pixel 2004
ISBN: pixel 91-46-20388-5
I Paris så arbetar Joss le Guern som 'Budbärare'. Ett par gånger om dagen läser han mot betalning upp meddelanden som folk har lagt i hans urna. För det mesta handlar det om annonser och kärleksförklaringar, men så en dag börjar det komma kryptiska och oroväckande texter och samtidigt börjar en del dörrar runt om i Paris bli bestrukna med spegelvända fyror.

Kommissarie Adamsberg börjar intressera sig för de mystiska tecknen, speciellt när det inträffar ett mord som faktiskt verkar relaterat till dem och de konstiga texterna. Snart framgår det att sambandet är Pesten, densamma som härjade på 1300-talet och framåt i Europa. Nu måste Adamsberg hitta mördaren innan hela Paris grips av panik.

Fred Vargas, deckarförfattare och arkeolog, som via böckerna kombinerar sina två professioner. I Budbäraren får hon tillfälle att gräva fram sina kunskaper om Digerdöden. De tre historikerna som presenterades i Debout les morts återvänder hon till genom att låta medeltidsexperten hos dem hjälpa Adamsberg att tyda texterna som Budbäraren får.

Jag gillar Vargas. Hon skapar en speciell atmosfär i sina böcker genom sina högst personliga karaktärer, de historiska kopplingarna och det, i relation med andra deckare, stillsammare spänningsförloppet. Adamsberg styrs av intuition och har okonventionella metoder. Det är intressant att jämföra honom med de ack så vanliga desillusionerade svenska deckarkommissarierna. Här äts det ingen hämtpizza utan god fransk husmanskost med utmärkt calvados till. Här ältas inte skilsmässor utan Adamsberg har fler än en älskarinna runt sig.

Ibland tycker jag dock att dialogen är lite underlig och ansträngd och det stör mig en smula. Överlag är det dock underhållande, annorlunda och läsvärt. Vargas tål att upptäckas för de som ännu inte gjort det.

A-Lo, 2010
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: