The Book Pond
1083 recensioner
4420804 besök
Kyssa sammet
pixel
Sarah Waters
Framsidesbild
2
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Tipping the velvet
Bokförlag: pixel Natur och Kultur
Utgiven: pixel 2004
ISBN: pixel 91-27-09792-7
Om begreppet varietéroman hade existerat så är väl det här en av dem. Förlagd till 1800-talets brittiska Music Hall-scenen där bondkomiker samsades med akrobater, sångare och trollkonstnärer. En av stjärnorna är Kitty Butler och servitrisen Nancy lämnar regelbundet Ostronrestaurangen där hon jobbar för att se Kitty uppträda i manskläder. Kitty lägger märke till henne, och plötsligt har Nancy fått ett erbjudande om att bli Kittys påkläderska.

Nancy kunde inte bli lyckligare, då hon har upptäckt att hon är förälskad i den sköna Kitty och efter en tid upptäcker hon att känslorna är besvarade och de blir ett par i det fördolda. Men säg den lycka som varar och Nancy tvingas söka tillflykt till gatan och den hårda värld som råder där med endast sorg och hämndlystnad som sällskap.

Kyssa sammet är en ganska tråkig roman generellt sett. Jag följer den med halvljummet intresse så länge som Nancy slår följe med Kitty i London, liksom när hon blir utslängd och tvingas ta till desperata överlevnadsstrategier.

Men sen verkar det bli Waters primära syfte att få in så många queer-vinklar så möjligt och det känns som hon lägger till historien i andra hand i stället för det omvända. Jag antar att det ska ge boken en extra krydda och det är onekligen inte många författare som skriver så ingående om lesbiskt sex (på 1800-talet) men jag tycker bara det blir en aning löjeväckande och tröttsamt (vilket också hade varit fallet om det råkat vara heterosexuell kärlek i överdoser). Jag blir smått uttråkad och skummar egentligen bara slutet. Ska man läsa något bättre av Waters ska man definitivt ge sig på Fingersmith (Ficktjuven) i stället.

A-Lo, 2008
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: