The Book Pond
1083 recensioner
4547164 besök
Brustna hjärtans café
pixel
Lolly Winston
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Good grief
Bokförlag: pixel Norstedts
Utgiven: pixel 2004
ISBN: pixel 978-91-7263-788-7
Sophie Stanton är änka. Hon är 36 år och går igenom alla sorgens faser med början i chock där hon går till jobbet i morgonrock och sonika blir av med det. Trots minst sagt bristande handlingskraft så bestämmer sig Sophie för att sälja huset och flytta till Oregon och sin bästa vän Ruth.

Sakta börjar hon komma på fötter igen. Hon får tag i ett hus att hyra, hon börjar en katastrofal karriär som servitris, men blir degraderad till köksa. Det visar sig vara ett lyckokast. En väl dold matlagningsådra börjar gro och Sophies spirande talanger i köket uppmärksammas till och med av den bistre kocken. En tanke börjar få fäste, tänk om hon skulle öppna eget och det realiseras till slut i Brustna Hjärtans Café (låter helcorny på svenska). Men under ytan ligger hela tiden saknaden efter Ethan och årsdagen av hans bortgång närmar sig.

Man skulle kunna kalla det här för chick lit, men för en del människor har det en lätt nedervärderande klang. Och det känns orättvist att den här boken ska få det epitetet. Att jag läser ut den på två dagar, att den har något slags happy ending berättigar inte till att avfärda den som banal litteratur. Det är en gripande, välskriven, rolig och hjärtevärmande historia om en människa i sorg som kämpar för att hitta tillbaka till livet och glädjen igen. Jag älskade den från första sidan till sista.

A-Lo, 2008
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: