The Book Pond
1083 recensioner
4434058 besök
No time for goodbye
pixel
Linwood Barclay
Framsidesbild
3
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Utan ett ord
Bokförlag: pixel Orion books
Utgiven: pixel 2008
ISBN: pixel 978-0-7528-9368-6
Den 15-åriga Cynthia vaknar upp en morgon och finner att huset är helt tyst. Hennes familj (mamma, pappa och bror) är spårlöst försvunna. Det finns inga meddelande, men heller inga tecken på att något brott begåtts och polisen är rådvill. Cynthia blir omhändertagen av sin moster, men hon ställer sig varje dag frågan vad som hände, om hon själv hade någon skuld i det hela?

25 år senare är hon gift och har en dotter, men inga fler svar. Hon ställer dock upp i ett Cold Case-program för att se om någon annan kan bidra med en enda ledtråd. Och det börjar hända saker. Anonyma telefonsamtal, bilar som verkar köra extra sakta förbi, en man som är förvillande lik hennes bror. Vad varken Cynthia eller hennes man förstår är att hon befinner sig i livsfara och de måste ta reda på sanningen innan sanningen hinner upp henne.

No time for goodbye påminner mig ganska mycket om Harlan Cobens The Woods, dels för att framsidan är lik, dels för att ett långvarigt försvinnande spelar en stor roll även där. Men den är inte riktigt lika bra.

På plussidan ligger första delen av boken som är en page-turner för att använda ett slitet uttryck. Jag kan verkligen inte klura ut vad det är som har hänt, det är ett stort mysterium som är jäkligt spännande och efterhand rätt så obehagligt. Men även om man bläddrar på för att nå slutet så blir historien successivt svagare, framförallt för att ett par av karaktärerna känns överdrivna och endimensionella.

Jag kan tänka mig att Barclay möjligen hade ett filmmanus i bakhuvudet när han skrev och som sådant kan det säkert fungera. Men trots allt, en inte helt oäven debut av Barclay.

A-Lo, 2009
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: