The Book Pond
1083 recensioner
4420681 besök
The Duchess
pixel
Amanda Foreman
Framsidesbild
5
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Ej utgiven på svenska
Bokförlag: pixel Harper Perennial
Utgiven: pixel 1998
ISBN: pixel 978-0-00-728575-4
Under oktober månad var the Duchess of Devonshire, Georgiana Spencer, som följde mig på tåget till Köpenhamn. Amanda Foreman har skrivit en helt fantastisk biografi om denna färgstarka kvinna som levde i slutet på 1700-talet och som ingår i prinsessan Dianas släktträd. Genom att gräva i bevarade brev, dagböcker och historiska arkiv lyckas Foreman frammana en oväntat levande bild av en motsägelsefull och intressant personlighet.

Georgiana tillhörde Londoneliten, var omtalad för sin skönhet, en modeikon och en uppskattad värdinna. Men det fanns också en intellektuell sida av henne då hon var både politiskt aktiv och en begåvad skribent. Privat hade hon det dock trassligt. Tidigt i livet blev hon spelberoende och fick enorma spelskulder som hon aldrig lyckades göra sig av med. Under en resa till Bath lärde hon och hennes make känna en ung kvinna, Elizabeth Foster, som de blev nära vän med. På ett eller annat sätt blev det bestämt att Bess skulle flytta in hos makarna och där och då började en ménage à trois och ett beroendeförhållande emellan de tre som skulle pågå livet ut.

Bess fick med all sannolikhet ett barn med hertigen, men inte ens detta var tillräckligt för att deras starka band skulle brytas. Bess själv solade sig till en början gärna i Georgianas glans, men allteftersom började hon nära en (dold) svartsjuka då hon själv inte erhöll någon officiell status. Georgiana dog före henne och till sist fick Bess klättra upp ett par pinnhål på societetsstegen när hon faktiskt gifte sig med hertigen.

Jag är imponerad av den här biografin. Den verkar historiskt underbyggd och full med små detaljer, men blir aldrig träig eller tråkig. Georgianas röst hörs genom bokens sidor, även om det förstås är Amanda Foreman som tolkat en del av det som finns bevarat till eftervärlden. Min fascination härstammar säkert också från det fenomen som uppstår när unga och vackra människor dör i förtid, jämför bara med kulten kring prinsessan Diana. Ytterligare ett plus får boken för de släktträd som finns i början och som gör det lätt att hitta många av de omnämnda personerna.

Boken har precis gjorts om till film med Keira Knightley i huvudrollen som the Duchess. Gissa om jag kommer att se den!

A-Lo, 2008
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: